Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al producătorului de energie Hidroelectrica, cere aprobarea iniţierii de către Hidroelectrica a unei acţiuni în instanţă împotriva membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica numiţi prin Hotărârea AGA nr.5/2017 si nr.8/2017 care au aprobat, în şedinţa din 5 iulie, numirea membrilor directoratului companiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, unul din subiectele aflate pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din 31 august, la cererea acţionarului Fondului Proprietatea, este ”aprobarea iniţierii de către societate a unei acţiuni în răspundere împotriva acelor membrii ai consiliului de supraveghere (CS) al Hidroelectrica numiţi prin Hotărârea AGA nr.5/2017 şi nr.8/2017 care au aprobat, în şedinţa din data de 5 iulie, numirea membrilor Directoratului societăţii, pentru daunele produse societăţii prin aprobarea acestei numiri contrar reglementărilor interne şi legale în vigoare”.

De altfel, Fondul Proprietatea şi-a exprimat zilele trecute ”indignarea şi surprinderea” cu privire la amendamentele propuse de Ministerul Energiei la actualele contracte de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, care cresc riscul de corupţie în Hidroelectrica.

În Adunarea Generală a Acţionarilor Hidroelectrica, ce va avea loc pe 3 august, Ministerul Energiei va propune prelungirea mandatului membrilor Consiliului de Supraveghere cu încă patru luni.

Membri propuşi sunt: Ioana-Andreea Lambru, Radu-Spiridon Cojocaru, Karoly Borbely, Laurenţiu-Dan Tudor, Horia-Marian Gâmbuţeanu şi Andreea Negru-Ciobanu.

La rândul său, acţionarul minoritar Fondul Proprietatea o propune tot pe Oana Truţă membru în Consiliul de Supraveghere.

”Contractele de mandat propuse cresc în mod evident riscul unor potenţiale practici corupte şi abuzive, din cauza faptului că elimină sau reduc substanţial câteva dintre obligaţiile-cheie ale membrilor Consiliului, care erau prevăzute în contractul anterior”, arată FP într-un comunicat.

Oficialii Fondului spun că, potrivit noului contract propus, membrii Consiliului nu mai sunt răspunzători pentru respectarea obligaţiilor de neconcurenţă, conflict de interese, abţinerea de a solicita diverse servicii sau păstrarea confidenţialităţii informaţiilor obţinute în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica.

În opinia Fondului, acest lucru sporeşte foarte mult riscul de corupţie în cea mai bună companie de energie a României, lucru ce i-ar putea afecta performanţele prezente şi viitoare.

La rândul său, Ministerul Energiei şi-a exprimat totodată temerea că acţiunile reprezentantului FP pot duce la alte blocaje ale activităţii Hidroelectrica şi că, în cele din urmă, pot pune în pericol inclusiv procesul de listare pe piaţa de capital a acestei companii şi viitoarea dezvoltare a Hidroelectrica.

”Dincolo de aceste episoade prin care se încearcă inocularea în rândul opiniei publice a unei percepţii eronate faţă de autoritatea în domeniul energiei, ne alarmează atitudinea distructivă a reprezentanţilor FP în Consiliile de Administraţie (CA) sau Consiliile de Supraveghere (CS) ale societăţilor la care FP deţine participaţii minoritare alături de statul român”, se arată într-un comunicat emis joi de Ministerul Energiei.

Acesta arată că situaţia este de natură să îngreuneze sau chiar să blocheze activitatea companiilor, cum se întâmplă ”în mod repetat” la Hidroelectrica.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.