Economia globală este pe cale să înregistreze în 2020 o scădere semnificativ mai mare comparativ cu estimarea făcută de Fondul Monetar Internaţional în luna aprilie, a afirmat marţi economistul şef la instituţiei financiare, Gita Gopinath, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timp ce statele europene erau în  primele săptămâni de restricţii impuse de autorităţi din cauza pandemiei de coronavirus, FMI a estimat că economia globală va înregistra cea mai gravă criză financiară de la Marea Depresiune din anii 1930. La momentul respectiv, Fondul a prognozat a contracţie de 3% a PIB-ului mondial în 2020.

În prezent, chiar dacă unele economii încep să se redeschidă, Fondul a avertizat că declinul va fi chiar mai grav.

”Pentru prima  oară de la Marea Depresiune, atât economiile avansate cât şi cele emergente vor fi în recesiune în 2020. Actualizarea raportului World Economic Outlook în luna iunie va arăta probabil creşteri negative chiar mai grave decât am estimat anterior”,  a scris Gopinath într-o postare pe blog.

Fondul a mai afirmat că actuala criză, pe care a supranumit-o ”Marea Izolare”, ”nu seamănă cu nimic din ce a fost până acum”.

Pandemia a început ca o urgenţă de sănătate, dar a declanşat rapid o criză economică, din cauza măsurilor de distanţare socială necesare şi a restricţiilor de călătorie.

La nivel mondial există peste 8 milioane de infecţii cu coronavirus confirmate. Statele Unite, Brazilia, Rusia, India şi Marea Britanie sunt în prezent cele cinci ţări cu cel mai ridicat număr de cazuri, arată datele Johns Hopkins University.

Potrivit FMI, industria serviciilor a fost mai grav afectată decât industria prelucrătoare, ceea ce reprezintă o schimbare faţă de crizele precedente, unde lipsa investiţiilor a afectat cel mai mult activităţile productive.

În consecinţă, Gopinath a spus: ”Este posibil ca creşterea cererii din partea connsumatorilor să aibă ca efect o redresare rapidă, spre deosebire de crizele anterioare”.

Ea a avertizat însă că acest lucru nu este o certitudine, deoarece criza de sănătate ar putea afecta cheltuielile de consum, dacă oamenii vor economisi mai mult.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.