Iranul are nevoie ca preţul petrolului să atingă 194,6 dolari pe baril pentru a-şi putea echilibra bugetul anului viitor, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afectat de sancţiunile americane, statul iranian, care este un membru important al OPEC, va avea un deficit bugetar de 4,5% din PIB în acest an şi de 5,1% din PIB în 2020, conform estimărilor Fondului.

Vineri, cotaţia petrolului Brent, de referinţă pe pieţele internaţionale, a încheiat tranzacţiile la puţin peste 62 de dolari pe baril.

Veniturile din petrol ale Iranului au crescut după acordul nuclear din 2015 încheiat cu şase puteri occidentale, care a dus la eliminarea unei mari părţi a sancţiunilor care fuseseră impuse cu trei ani mai devreme, din cauza controversatului său program nuclear.

Dar preşedintele Donald Trump a retras între timp Statele Unite din acest acord şi a reimpus sancţiuni dure împotriva Teheranului.

Economia Iranului se va contracta în acest an cu 9,5%, comparativ cu o contracţie de 6% anticipată anterior, potrivit FMI. Pentru anul 2020, FMI anticipează că economia iraniană va stagna.

”Estimarea este că ...sancţiunile care au fost introduse anul trecut şi înăsprite în acest an nu vor avea un impact suplimentar anul viitor”, a declarat Jihad Azour, director pentru Departamentul pentru Asia Centrală şi Orientul Mjlociu al FMI.

Azour a mai spus că Iranul ar trebui să îşi alinieze cursul de schimb la cursul pieţei, pentru a ţine sub control inflaţia.

Potrivit Fondului, exporturile Iranului de bunuri şi servicii vor scădea în acest an la 60,3 de miliarde de dolari, de la 103,2 miliarde de dolari în 2018, urmând ca declinul să continue în 2020, la 55,5 miliarde de dolari.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.