Agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019, publicat de Ministerul Finanţelor în 31 ianuarie, se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de taxa pe activele bancare. Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8%, un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB şi un deficit prognozat la 2,57% din PIB.

”Draftul de buget al României, pe 2019, are ca obiectiv o reducere a deficitului bugetar, dar se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de noua taxă pe activele bancare”, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia a estimat, în noiembrie, când a reconfirmat ratingul BBB-/stabil pentru România, că deficitul bugetar din acest an va fi de 3,5% din PIB.

Analiştii Fitch sunt sceptici în legătură cu obţinerea unui deficit bugetar de 2,6%, având în vedere previziunile optimiste ale Guvernului. Proiectul de buget prevede o creştere a cheltuielilor de 13,4%, dar noile măsuri spefice de creştere a veniturilor fac referire la o sumă netă de 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), potrivit agenţiei.

”Bugetul se bazează pe o creştere a PIB-ului de 5,5%, mai mare decât estimarea Fitch de 3,2%. Prevede o creştere nominală a veniturilor de 15,7%, mai mare decât creşterea nominală a PIB, şi estimează venituri suplimentare de 0,7% din lupta cu evaziunea fiscală”, se arată în comunicat.

Mai mult de atât, Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din 2019 vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Agenţia estimează că Guvernul ar putea 3-4 miliarde de lei din taxa pe activele bancare, în condiţiile unei taxe de 0,3% din activele bancare, plătită trimestrial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.