Familiile victimelor unui atac armat de la o şcoală primară din Uvalde, Texas, produs în 2022, au intentat două procese împotriva Meta, compania mamă a Instagram, Activision Blizzard şi compania mamă a sa Microsoft şi producătorului de arme Daniel Defense, susţinând că au cooperat pentru a vinde arme periculoase adolescenţilor impresionabili, cum este trăgătorul din Uvalde, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Împreună, plângerile privind uciderea din culpă susţin că Daniel Defense – un producător de arme din Georgia – a folosit Instagram şi jocul video Call of Duty al Activision pentru a-şi vinde puştile de asalt băieţilor adolescenţi, în timp ce Meta şi Microsoft au facilitat strategia cu o supraveghere laxă şi fără luarea în considerare a consecinţelor.

Meta, Microsoft şi Daniel Defense nu au răspuns imediat, vineri, solicitărilor de comentarii. Un purtător de cuvânt al Entertainment Software Association, un grup de lobby care reprezintă industria jocurilor video, a declarat că multe alte ţări au niveluri similare de jocuri video, dar mai puţină violenţă cu armele decât Statele Unite.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

”Suntem întristaţi şi indignaţi de actele de violenţă fără sens. În acelaşi timp, descurajăm acuzaţiile fără temei care leagă aceste tragedii de jocul video, care diminuează eforturile de a se concentra asupra problemelor fundamentale în cauză şi de a proteja împotriva viitoarelor tragedii”, a spus grupul într-un comunicat.

Într-unul dintre cele mai mortale atacuri într-o şcoală din istorie, 19 copii şi doi profesori au fost ucişi pe 24 mai 2022, când un tânăr de 18 ani înarmat cu o puşcă Daniel Defense a intrat în şcoala elementară Robb şi s-a baricadat în sălile de clasă alăturate, cu zeci de elevi.

Plângerile au fost depuse la comemorarea a doi ani de la masacru de către Koskoff Koskoff & Bieder, aceeaşi firmă de avocatură care a ajuns la un acord de 73 de milioane de dolari cu producătorul de puşti Remington în 2022, în numele familiilor copiilor ucişi în atacul armat în masă de la şcoala elementară Sandy Hook, în 2012.

Primul proces, intentat la Curtea Superioară din Los Angeles, acuză Instagram că le oferă producătorilor de arme ”un canal nesupravegheat pentru a vorbi direct cu minorii, acasă, la şcoală, chiar şi în miezul nopţii”, cu doar o supraveghere simbolică.

Plângerea susţine, de asemenea, că popularul joc de război al Activision, Call of Duty, ”creează un teatru de violenţă extrem de realist şi captivant, în care adolescenţii învaţă să omoare cu abilităţi şi uşurinţă înspăimântătoare”, folosind arme din viaţa reală ca modele pentru armele de foc ale jocului.

Trăgătorul din Uvalde a jucat Call of Duty – care include, printre alte arme, o puşcă în stil de asalt fabricată de Daniel Defense, conform procesului – şi a vizitat obsesiv Instagram, unde Daniel Defense făcea adesea reclamă.

În consecinţă, susţine plângerea, el s-a decis să achiziţioneze aceeaşi armă şi să o folosească pentru a comite crime, chiar dacă nu a mai tras niciodată cu o armă în viaţa reală.

Al doilea proces, intentat la Tribunalul Judeţean Uvalde, acuză pe Daniel Defense că şi-a îndreptat în mod deliberat reclamele către băieţi adolescenţi, în efortul de a-şi asigura clienţi pe viaţă.

”Există o legătură directă între conduita acestor companii şi atacul armat de la Uvalde. Acest monstru cu trei capete l-a expus cu bună ştiinţă la armă, l-a condiţionat să o vadă ca pe un instrument pentru a-şi rezolva problemele şi l-a antrenat să o folosească”, a declarat Josh Koskoff, unul dintre avocaţii familiilor, într-un comunicat.

Daniel Defense se confruntă deja cu alte procese intentate de familiile unor victime. Într-o declaraţie din 2022, CEO-ul Marty Daniel a numit astfel de litigii ”frivole” şi ”motivate politic”.

La începutul acestei săptămâni, familiile victimelor au anunţat un proces separat împotriva a aproape 100 de ofiţeri de poliţie ai statului care au participat la ceea ce Departamentul de Justiţie al SUA a concluzionat că este un răspuns de urgenţă greşit.

Familiile au ajuns şi la o înţelegere de 2 milioane de dolari cu oraşul Uvalde. Mai multe alte procese împotriva diferitelor agenţii publice rămân pe rol.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.