O cercetare publicată recent arată că 41% dintre cele mai populare aplicaţii de Android folosesc servicii Facebook care colectează datele utilizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Studiul arată că trendul #deletefacebook este inutil şi că Facebook poate strânge date despre utilizatori chiar dacă aceştia nu folosesc vreuna din aplicaţiile companiei.

AdGuard, producătorul unuia dintre cele mai populare produse de blocare a reclamelor şi protejare a intimităţii utilizatorilor, a studiat cele mai populare 2.556 de aplicaţii de Android şi a descoperit că 41% dintre acestea comunică cu Facebook Audience Network.

Facebook Audience Network pune la dispoziţia dezvoltatorilor de aplicaţii o reţea de advertising prin care aceştia îşi pot monetiza produsele şi o suita de analiză prin care se poate studia comportamentul utilizatorilor şi diverse date demografice.

Astfel, la Facebook ajunge o gamă foarte diversificată de informaţii despre utilizatori precum date despre dispozitivul folosit, limba şi fusul orar, numele operatorului, adresa IP şi alte informaţii pe care dezvoltatorul alege să le includă.

Alături de acestea, considerat foarte grav de cei de la AdGuard, este faptul aplicaţiile care lucrează cu Facebook Audience Network trimit către Facebook denumirea generică a activităţilor realizate de utilizatori.

În funcţie de cât de clare sunt aceste descrieri, Facebook poate şti mai detaliat sau mai puţin detaliat ce acţiuni întreprind utilizatorii în aplicaţiile respective. Spre exemplu, printr-o aplicaţie de mobile banking, Facebook poate şti când primesc sau pe ce cheltuiesc bani utilizatorii.

Cercetarea arată că nu doar de Facebook trebuie să fie îngrijoraţi utilizatorii. 88% dintre aplicaţiile studiate trimit date către serverele unor terţi, iar în cazul a 66% dintre acestea se pot identifica clar persoanele, datele nefiind anonimizate.

Cu 41%, Facebook este doar pe locul doi când vine vorba de colectarea datelor personale. Google este prezent în cadrul a 65% dintre cele mai populare 2.556 de aplicaţii care au făcut obiectul studiului.

Utilizatorii pot evita ca datele personale să ajungă la Facebook destul de simplu. Într-o aplicaţie precum AdGuard trebuie să blocheze adresa graph.facebook.com. Însă, asta nu-i scapă decât de Facebook, nu şi de Google sau restul terţilor care colectează informaţii.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.