Facebook a anunţat, vineri, că suspendă contul fostului preşedinte american Donald Trump cel puţin până în ianuarie 2023, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsura a avut loc după ce Facebook a decis că politicienii vor fi trataţi ca toţi ceilalţi utilizatori de Facebook, punând capăut unui tratament preferenţial care făcea mai dificilă sancţionarea unui om politic care încalca regulile platformei sociale.

Facebook a declarat că suspendarea, care va dura cel puţin doi ani, de la 7 ianuarie, când a fost blocat iniţial după revolta de la Capitoliu, va fi ridicată numai dacă riscul pentru siguranţa publicului va scădea.

Trump a numit suspendarea contului său de Facebook drept ”o insultă” faţă de americanii care l-au votat.

Acest nou termen îi refuză lui Trump accesul la un mijloc major de comunicare pe reţelele sociale înainte de alegerile naţionale de la mijlocul mandatului, din noiembrie 2022, când partidul său va concura pentru locuri din Congres. Cu toate acestea, anunţul înseamnă că ar putea să revină pe Facebook cu mult înainte de următoarele alegeri prezidenţiale, de la sfârşitul anului 2024.

Trump a fost interzis definitiv de Twitter, iar contul său rămâne suspendat pe YouTube, parte a grupului Alphabet, după revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie.

Fostul preşedinte, care săptămâna aceasta şi-a închis blogul recent lansat, a cochetat cu planurile de a lansa propria sa platformă, dar echipa sa a oferit puţine detalii.

"Având în vedere gravitatea circumstanţelor care au dus la suspendarea domnului Trump, credem că acţiunile sale au constituit o încălcare severă a regulilor noastre, care merită cea mai mare pedeapsă disponibilă în conformitate cu noile protocoale de aplicare", a declarat Nick Clegg, şeful afacerilor globale al Facebook.

Comisia independentă de supraveghere al Facebook a confirmat în luna mai blocarea fără precedent a contului lui Trump, care a fost pusă în aplicare pentru cp postările sale au incitat la violenţă, potrivit companiei.

Cu toate acestea, comisia a decis că este greşit ca interdicţia să fie pe termen nedeterminat şi a solicitat ”un răspuns proporţional”.

Trump a declarat vineri, într-un comunicat: ”Hotărârea Facebook este o insultă pentru numărul record de 75 de milioane de oameni care ne-au votat în alegerile prezidenţiale trucate din 2020. Nu ar trebui să li se permită să scape cu această cenzură şi reducere la tăcere. Şi, în cele din urmă, vom câştiga. Ţara noastră nu mai poate suporta acest abuz!".

 Facebook a declarat că va colabora cu experţi pentru a decide când a scăzut riscul de siguranţă publică pentru ca Trump să fie reprimit pe platformele sale.

Compania va evalua factori cum ar fi cazuri de violenţă, restricţii la întrunirea paşnică şi alţi indicatori privind tulburările civile. De asemenea, Facebook a spus că va exista un set de sancţiuni crescânde care vor fi declanşate dacă Trump va încălca alte reguli, care ar putea duce la îndepărtarea sa definitivă.

Facebook a anunţat vineri că va pune capăt politicii sale care protejează politicienii de unele reguli de moderare a conţinutului, deoarece conţinutul lor este considerat ”de actualitate”. De asemenea, va dezvălui când va folosi această exceptare.

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Facebook a confirmat că postările politicienilor vor fi în continuare scutite de verificarea faptelor de către terţi. Unele dintre aceste modificări ale politicii au fost raportate iniţial de The Verge.

Facebook a fost criticată de către cei care cred că ar trebui să renunţe la abordarea sa faţă de discurul politic, dar şi de către cei care, inclusiv parlamentarii republicani şi unii susţinători ai libertăţii de exprimare, au văzut interdicţia împotriva lui Trump ca pe un act tulburător de cenzură.

Anunţurile companiei au venit în aceeaşi zi în care Europa şi Marea Britanie au lansat anchete antitrust oficiale pentru a verifica dacă Facebook foloseşte în mod greşit datele despre clienţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.