Facebook a afirmat în faţa Înaltei Curţi din Irlanda că nu vede cum vor funcţiona serviciile sale din Uniunea Europeană dacă autoritatea de reglementare îi blochează mecanismul de transfer al datelor, potrivit documentelor din instanţă citată de publicaţia Sunday Business Post, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Gigantul de media socială a anunţat săptămâna trecută că Comisia pentru Protecţia Datelor din Irlanda, principala autoritate de rreglementare a companiei din UE, a luat decizia preliminară că mecanismul pe care îl foloseşte pentru transferul datelor din UE în Statele Unite ”nu poate fi folosit în practică”.

Facebook a solicitat şi a obţinut blocarea temporară a ordinului şi o evaluare a acestuia la Înalta Curte, care va analiza problema în noiembrie.

Într-un document anexat cererii de blocare a ordinului, directorul pentru protecţia datelor şi jurist general asociat al Facebook Ireland, Yvonne Cunnane, a afirmat că nu este clar cum poate continua compania să îşi ofere serviciile în UE dacă ordinul irlndez va fi pus în aplicare.

”Nu este clar cum va putea Facebook, în aceste condiţii, să continue să ofere serviciile Facebook şi Instagram în UE”, potrivit documentului citat de publicaţie.

Documentul nu a fost făcut public, a declarat un  purtător de cuvânt a Înaltei Curţi, iar un purtător de cuvânt al Facebook nu a răspuns imediat unei solicitări pentru comentarii trimisă pe email.

Facebook a afirmat pe 9 septembrie, într-o postare pe blog care a confirmat investigaţia autorităţii de reglementare irlandeze, că s-a bazat pe clauzele contractuale standard (SCC) pentru a transfera date în ţări din afara UE şi că interdicţia ar avea ”consecinţe mult mai largi asupra afacerilor care se bazează pe SCC”.

Investigaţia irlandeză se bazează pe o decizie din luna iulie a Curţii Europene de Justiţie referitoare la situaţiile în care pot fi folosite SCC în mod legal.

Decizia Curţii Europene de Justiţie a venit în urma îngrijorărilor exprimare de UE că regimul de supraveghere din SUA ar putea să nu respecte drepturile la confidenţialitate ale cetăţenilor UE, atunci când datele lor personale sunt trimise în SUA pentru uz comercial.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.