Exxon Mobil a anunţat miercuri că a încheiat un acord pentru preluarea producătorului de petrol de şist Pioneer Natural Resources, pentru 59,5 miliarde de dolari, într-o tranzacţie sub formă de acţiuni, care îl transformă în lider al celui mai mare câmp petrolier din SUA şi îi asigură un deceniu de producţie la costuri reduse, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul, evaluat la 253 de dolari pe acţiune, combină cea mai mare companie petrolieră din SUA cu unul dintre cele mai de succes nume apărute în urma revoluţiei de şist care a transformat SUA în cel mai mare producător de petrol din lume în puţin mai mult de un deceniu.

Ca parte a acordului, acţionarii Pioneer vor primi 2,3234 de acţiuni ale Exxon pentru fiecare acţiune Pioneer pe care o deţin.

Acordul, cel mai important al Exxon de la achiziţia Mobil, este de aşteptat să se încheie în prima jumătate a anului 2024, au spus companiile într-un comunicat.

Acţiunile Pioneer au crescut cu aproape 2% în urma informaţiei, în timp ce titlurile Exxon au scăzut cu mai mult de 2%.

Exxon a declarat că volumul său de producţie în bazinul Permian se va dubla cu peste 1,3 milioane de barili echivalent petrol pe zi, odată ce tranzacţia se va încheia.

”Capacităţile combinate ale celor două companii ale noastre vor oferi crearea de valoare pe termen lung cu mult peste ceea ce fiecare companie este capabilă să facă în mod independent. La fel de important, prin unirea celor două companii, reunim cele mai bune practici de mediu, care ne vor reduce amprenta asupra mediului, şi intenţionăm să accelerăm planul de zero net al Pioneer din 2050 până în 2035”, a declarat directorul general al Exxon Mobil, Darren Woods, într-un comunicat.

Directorul general al Pioneer, Scott Sheffield, a remarcat, de asemenea, că această companie va fi ”mai bine poziţionată pentru succesul pe termen lung, printr-o dimensiune şi o scară care se întinde pe tot globul şi oferă diversitate prin produse şi expunere la întregul lanţ valoric al energiei”, odată ce achiziţia va fi finalizată.

Anunţul vine după ce The Wall Street Journal a relatat săptămâna trecută că ambele companii au ajuns la o înţelegere.

De atunci, acţiunile Pioneer au crescut cu peste 10%. În acest an, însă, titlurile Pioneer a crescut cu doar 3,9%.

Indicele S&P 500, prin comparaţie, a crescut cu 13% în aceeaşi perioadă. Şi acţiunile Exxon au avut probleme în 2023, înregistrând doar o creştere modestă.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.