Exporturile ruseşti de gaze naturale lichefiate (GNL) către Europa au scăzut cu 1,9% în 2023, până la 15,8 milioane de tone, iar exporturile de GNL către Asia au coborât cu 11%, până la 14,9 milioane de tone, au arătat marţi datele LSEG, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europa a mărit achiziţiile de GNL de la producătorii globali în 2023, în timp ce şi-a redus drastic importurile de gaze ruseşti, ca răspuns la conflictul din Ucraina.

Exporturile totale de GNL din Rusia au scăzut cu 6% anul trecut, la 31 de milioane de tone, din cauza reparaţiilor planificate la uzine în timpul verii.

Dar, în decembrie 2023, exporturile ruseşti de GNL au atins un nivel record de 3,2 milioane de tone, dintre care 1,9 milioane de tone provenite de la Yamal LNG.

Cel mai mare producător de GNL din Rusia, Novatek, a furnizat cea mai mare parte a exporturilor, transportând 18,7 milioane de tone din proiectul Yamal LNG din Arctica şi 800.000 de tone de la Kriogaz-Vysotsk, de la Marea Baltică, potrivit datelor preliminare LSEG.

Proiectul Sakhalin-2 condus de Gazprom din partea de Pacific a Rusiei, şi-a redus exporturile de GNL cu 10%, până la 10,1 milioane de tone în 2023.

Lansat în septembrie 2022, proiectul de tonaj mediu Gazprom LNG Portovaya a exportat 1,4 milioane de tone de GNL în 2023, în principal în Turcia şi Grecia, deşi trei transporturi au mers în China, unul dintre ele prin Ruta Mării Nordului, prin Arctica.

Gazprom şi Novatek nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.