Guvernul a decis, miercuri, înfiinţarea unui Registru unic al operatorilor economici, al capacităţilor de producţie şi servicii în domeniul apărării naţionale, la nivelul Ministerului Economiei în vederea conservării şi securizării capacităţilor de producţie aferente, modul de asigurare a mentenanţei armamentului şi tehnicii militare, precum şi modul de reorganizare, restructurare şi privatizare a operatorilor economici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Operatorii economici autorizaţi să desfăşoare activităţi legate de realizarea produselor militare, sensibile şi strategice sau a serviciilor aferente acestora vor fi înscrişi într-un registru unic clasificat, organizat şi administrat de ministerul de resort (Ministerul Economiei), prin direcţia de specialitate. Înscrierea operatorilor economici în acest registru se va face pe baza unei autorizaţii emise de Ministerul Economiei, potrivit Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 232/2016 privind industria naţională de apărare aprobate astăzi de Guvern", anunţă Executivul.

Actul normativ reglementează procedura de înregistrare şi radiere a operatorilor economici din domeniul apărării naţionale, conservarea şi securizarea capacităţilor de producţie aferente, modul de asigurare a mentenanţei armamentului şi tehnicii militare, precum şi modul de reorganizare, restructurare şi privatizare a operatorilor economici.

Pentru a fi autorizat să desfăşoare în România activităţile necesare realizării de produse militare, sensibile şi strategice şi/sau să presteze serviciile aferente acestora, precum şi pentru a avea dreptul de a se înscrie în Registrul unic, un operator economic trebuie să îndeplinească, cumulativ, mai multe criterii.

Eliberarea autorizaţiei de către ministerul de resort se va face la cererea operatorului economic, cu condiţia ca acesta din urmă să fie înregistrat ca persoană juridică română, actul său constitutiv să cuprindă cel puţin o activitate aferentă industriei de apărare, să deţină una sau mai multe capacităţi şi să desfăşoare una sau mai multe activităţi specifice conform prevederilor Legii 232/2016. De asemenea, operatorul economic trebuie să obţină şi un aviz prealabil din partea instituţiilor din domeniul securităţii naţionale, iar asociaţii/acţionarii care deţin cel puţin 10% din părţile sociale/acţiuni, precum şi administratorii operatorului economic trebuie să nu fi fost condamnaţi definitiv pentru infracţiuni împotriva persoanei, infracţiuni contra patrimoniului prin nesocotirea încrederii, infracţiuni de corupţie, delapidare, infracţiuni de fals în înscrisuri sau evaziune fiscală.

Conservarea şi securizarea capacităţilor de producţie şi/sau a serviciilor pentru apărare se va face în baza unui inventar şi a planurilor de conservare pe care operatorii economici trebuie să le transmită ministerului de resort până la data de 30 aprilie a fiecărui an, astfel încât sumele necesare să poată fi incluse de minister în proiectul de buget propriu. Pe baza planurilor de conservare aprobate, ministerul de resort poate încheia cu operatorii economici contracte de finanţare, iar decontarea cheltuielilor materiale se va face pe bază de documente
justificative.

Mentenanţa armamentului şi a tehnicii militare va fi asigurată de către operatorii economici care îndeplinesc cerinţele emise de instituţiile din cadrul Forţelor Sistemului Naţional de Apărare (FSNA) şi care vor fi desemnaţi drept centre de mentenanţă pe categorii de tehnică, în condiţiile legii. Normele metodologice aprobate în şedinţa de astăzi prevăd că desemnarea acestor operatori se va face de către ministerul de resort, cu avizul instituţiilor din cadrul Forţelor Sistemului Naţional de Apărare (FSNA), care propune spre aprobare Guvernului un memorandum cuprinzând operatorii economici înscrişi în registru şi care sunt desemnaţi drept centre de mentenanţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.