România este pe locul patru în Uniunea Europeană în privinţa diferenţei între rata de ocupare a bărbaţilor şi a femeilor, de 17,1%, în timp ce media UE este de 11,5%, potrivit datelor aferente anului 2017 publicate marţi de biroul european de statiastică, Eurostat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai mare diferenţă între rata de ocupare a bărbaţilor şi femeilor este în Malta (24,1%), Italia (19,8%) şi Grecia (19,7%), iar cea mai mică în Lituania (1%), Finlanda (3,5%) şi Suedia (4%).

România înregistrează totodată cel mai mic decalaj între câştigul mediu brut pe oră al angajaţilor bărbaţi şi cel al femeilor, care reprezintă doar 3,5% din câştigul mediu brut pe oră al bărbaţilor cel mai ridicat nivel fiind în Estonia, (25,6%), urmat de cel din Cehia (21,1%) şi Germania (21%) în timp ce media europeană este de 16%. Niveluri foarte scăzute ale acestui de decalaj mai sunt în Italia şi Luxemburg (5%).

În privinţa prezenţei femeilor în poziţii de conducere, România înregistrează a patra cea mai scăzută poziţie, cu o pondere de 11% a femeilor în consiliile de administraţie. Cea mai ridicată pondere este în Franţa (43,4%), urmată de Suedia (35,9%) şi Italia (34%). Cea mai scăzută pondere este în Estonia (7,4%), Malta (8,4%) şi Cipru (10,4%).

În context european, Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (SDG5) ”Egalitatea de gen” al Naţiunilor Europene se concentrează pe progresele obţinute în combaterea violenţei şi susţinerea egalităţii de gen în educaţie, rata de ocupare şi poziţiile de conducere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.