Europa şi-a redus consumul de gaze în august şi septembrie, deoarece industriile au scăzut producţia ca răspuns la creşterea preţurilor şi la deficitul de aprovizionare din Rusia, deşi reducerile au fost distribuite inegal între ţări, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consumul total de gaze în Uniunea Europeană a scăzut cu 14% în august, comparativ cu media pe cinci ani a lunii, şi cu 15% în septembrie, potrivit celor mai recente date ale biroului de statistică al UE, Eurostat.

Cererea de încălzire pe bază de gaze în timpul verii diind mică, restricţiile au fost livrate de industrie şi, în unele cazuri, de sectorul electricităţii, deoarece preţurile gazelor au atins niveluri record, determinate de mişcarea Rusiei de a reduce livrările către Europa după invazia sa din Ucraina.

”Este vorba despre industriile care îşi închid sau îşi reduc în mod semnificativ consumul de gaze”, a spus Simone Tagliapietra, membru senior institutul Bruegel, adăugând că impactul de durată al unor astfel de închideri asupra bazei industriale a Europei nu este încă clar.

Preţurile ridicate ale gazelor au dus în ultimele luni la închiderea temporară a oţelăriilor, topitoriilor şi producătorilor de ciment din UE.

Producătorii de îngrăşăminte din Europa şi-au redus mai mult de 70% din capacitatea lor, în august.

Ţările UE au convenit în iulie să-şi reducă în mod voluntar cererea de gaze cu 15%, din august, în timp ce s-au străduit să umple depozitele de gaze şi să economisească combustibil pentru o iarnă cu livrări ruseşti limitate.

Cu stocurile de gaze din UE pline în proporţie de 94% şi temperaturile neobişnuit de blânde, preţurile gazelor au scăzut în ultimele săptămâni, deşi rămân mai mari decât acum un an.

Scăderea recentă a consumului de gaze a fost răspândită inegal între ţări, câteva chiar şi-au mărit consumul.

Germania, cel mai mare consumator de gaze din Europa şi cea mai mare putere industrială, şi-a redus consumul de gaze cu 28% în august şi cu 7,4% în septembrie, în timp ce consumul de gaze din Italia a scăzut cu 22% în septembrie, iar cel din Olanda cu aproape o treime.

Consumul de gaze spaniol a crescut uşor în ambele luni. În timp ce consumul industrial a scăzut în septembrie, consumul de gaze din sectorul energetic a crescut, conform datelor Bruegel - pe care institutul le-a atribuit efortului din Spania şi Portugalia de a limita preţurile gazelor.

Seceta a epuizat, de asemenea, producţia de hidroenergie a Spaniei, crescând cererea la centralele pe gaze.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.