Europa ar putea renunţa la combustibilii fosili şi ar putea crea un sector energetic autosustenabil cheltuind aproximativ 2.000 de miliarde de euro pe dezvoltare de surse solare, eoliene şi alte surse regenerative până în 2040, potrivit unui nou studiu, citat de Reuters.
Raportul, realizat de Potsdam Institute for Climate Impact Research, spune că Europa va necesita investiţii anuale de 140 de miliarde de euro până în 2030 şi de 100 de miliarde pe an în deceniul următor pentru a ajunge acolo.
În timp ce cea mai mare parte a sumei ar fi necesară pentru extinderea eoliană pe uscat, resursele solare, hidrogen şi geotermale ar fi piloni suplimentari ai unei strategii care ar permite ca nevoile de energie electrică ale Europei să fie alimentate exclusiv din surse regenerabile până în 2030.
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
Ar mai fi nevoie de încă un deceniu pentru a converti întregul sistem energetic, inclusiv lucruri precum încălzirea alimentată în prezent cu petrol sau gaz, în surse regenerabile, potrivit studiului, care a fost pus la dispoziţia Reuters.
”Aceste cifre sunt considerabile, dar este important de reţinut că se estimează că ţările europene au cheltuit în ultimul an 792 de miliarde de euro în plus doar pentru sistemul status quo, pentru a proteja consumatorii de efectele crizei energetice introduse de invazia rusă. în Ucraina”, se arată în studiu.
Luna trecută, parlamentarii europeni şi-au dat aprobarea finală obiectivelor obligatorii din punct de vedere juridic de a extinde energia regenerabilă mai rapid în acest deceniu, o parte centrală a planurilor Europei de a reduce schimbările climatice şi de a se îndepărta de combustibilii fosili.
Legea măreşte obiectivele UE în materie de energie regenerabilă, solicitând ca 42,5% din energia UE să fie regenerabilă până în 2030, înlocuind un obiectiv anterior de 32%.
Studiul ştiinţific - comandat de Aquila Capital, unul dintre cei mai mari investitori privaţi din surse regenerabile din Europa - a reiterat criticicile industriei faţă de reglementările europene, cerând aprobarea mai rapidă a proiectelor pentru a se asigura că obiectivele sunt atinse.
Potrivit studiului, oferta de energie din surse regenerabile va trebui să crească cu 20% pe an pentru a satisface cererea estimată de energie până în 2030.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.