Banca Naţională a României (BNR) a anunţat vineri un curs de referinţă de 4,5654 lei/euro, în creştere cu 0,3% faţă de nivelul din şedinţa precedentă şi nivel maxim din 24 octombrie 2012, în condiţiile în care leul ia ignorat tendinţa regională şi a pierdut accelerat teren faţă de moneda europeană, analiştii suspectând că banca centrală a urcat pragul de intervenţie în favoarea monedei naţionale spre 4,6 lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi, BNR a afişat un curs de 4,5509 lei/euro.

Deprecierea leului i-a surprins pe analişti, mai ales că a fost contrară tendinţei regionale. Forintul şi zlotul sunt în apreciere uşoară în raport cu moneda unică.

"Nu putem ignora posibilitatea ca banca centrală să fi devenit mai tolerantă cu presiunile în sus asupra EUR/RON. (...) Astăzi ar putea fi un nou test al scenariului în care BNR înclină în favoarea mişcării mai sus a „intervalului de confort” al EUR/RON, să spunem, către 4,50-4,60 (lei/euro)", arată analiştii ING Bank, într-un raport publicat vineri.

Euro rămâne în apreciere în faţa dolarului american, fiind cotat pe pieţele internaţionale cu 1,073 dolari vineri la ora 13.10, ora României. 

În raport cu leul, dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,2454 lei la 4,2396 lei, nivel minim din 13 februarie.

Dolarul SUA este moneda de referinţă pe plan internaţional pentru materii prime, inclusiv pentru petrol, iar importurile din Asia depind, de asemenea, de moneda americană.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut la 4,2598 lei, de la 4,2506 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.