Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri un curs de referinţă de 4,5539 lei/euro, în creştere uşoară faţă de nivelul precedent, leul nereuşind să profite de datele peste aşteptări privind creşterea economică din primul trimestru, în timp ce dolarul a continuat să scadă şi a ajuns la un nivel minim din 9 noiembrie până în prezent, de 4,1039 lei, după o depreciere în faţa principalelor valute.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Marţi, BNR a afişat un curs de 4,5476 lei/euro.

Scăderea leului vine după ce, marţi, moneda românească nu a profitat nici de licitaţia bună a Ministerului Finanţelor pentru titluri de stat pe zece ani, nici de datele privind creşterea economică din primul trimestru, care a depăşit şi cele mai optimiste estimări. 

Stagnarea leului poate fi legată de modul în care au fost interpretate unele declaraţii făcute luni de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Reiterăm că, deşi am vedea, în mod normal, mai multe argumente în favoarea leului, recentele declaraţii ale guvernatorului băncii centrale ar putea face ca leul să rămână la acest nivel pentru o perioadă", arată un raport al ING Bank, publicat miercuri. 

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat miercuri, de la 4,1170 lei la 4,1039, nivel minim din 9 noiembrie 2016.

Totodată, cursul francului elveţian a crescut de la 4,1540 lei la 4,1712 lei.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.