O oprire temporară a tranzacţiilor cu instrumente derivate pentru gaze şi energie electrică, atunci când preţurile cresc, ar putea îmbunătăţi funcţionarea generală a pieţei de energie, a propus joi instituţia de supraveghere a valorilor mobiliare din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) a declarat că numărul de opriri a tranzacţiilor cu instrumente derivate din domeniul energiei a fost foarte scăzut în ultimele săptămâni, în pofida normelor privind întreruptoarele de circuit deja în vigoare şi a preţurilor care au crescut rapid după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

”Prin urmare, ar părea util să se ia în considerare implementarea, pe o bază temporară şi numai pentru pieţele derivate din energie, a unui nou tip de mecanism de oprire a tranzacţionării”, a spus ESMA într-un comunicat.

Parametrii unui astfel de mecanism ar trebui stabiliţi la nivelul UE pentru a se aplica tuturor platformelor care tranzacţionează instrumente derivate din energie, a spus acesta.

”Am avea în vedere ca aceste mecanisme să declanşeze opriri doar pentru o perioadă limitată de timp şi în circumstanţe excepţionale, de exemplu, în cazul unor vârfuri extreme de volatilitate care pot duce la condiţii dezordonate de tranzacţionare”, a spus ESMA.

Un astfel de mecanism ar trebui implementat ca parte a măsurilor de urgenţă care abordează actuala criză energetică, a adăugat acesta.

ESMA a răspuns la un apel pentru ”planuri concrete” din partea Comisiei Europene, pentru a aborda problemele ridicate pe pieţele energetice de preţurile ridicate, care obligă guvernele să ofere ajutor companiilor energetice.

Firmele energetice îşi vând producţia folosind pieţele derivate, solicitându-le să înregistreze ”marja” sub formă de numerar, pentru a acoperi poziţiile la casele de compensare în cazul unor probleme.

ESMA a declarat joi că ar putea clarifica în mod oficial că titlurile comerciale şi obligaţiunile guvernamentale ale UE se califică deja drept garanţii. Dar a respins o sugestie a industriei conform căreia certificatele UE de emisii de carbon ar putea fi, de asemenea, utilizate, având în vedere ”volatilitatea ridicată şi protecţiile legale limitate”.

De asemenea, a avut ”îngrijorări” cu privire la eligibilitatea garanţiilor bancare comerciale necolateralizate, pentru a fi utilizate ca garanţii, şi a spus că ar trebui să se aplice condiţii stricte.

ESMA a spus că astfel de condiţii includ o limită de timp pentru utilizarea lor, cum ar fi pentru perioada de iarnă, când se preconizează că stresul pe pieţele energetice va continua.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.