Grupul financiar Erste Group a raportat vineri un profit net de 987,6 milioane euro, în primele nouă luni din acest an, în scădere cu 16%, faţă de perioada similară a anului trecut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Aşa cum am prevăzut, este un rezultat mai mic decât profitul de 1.179,2 milioane de euro raportat pentru aceeaşi perioadă a anului trecut, care a fost influenţat pozitiv de câştigul extraordinar din vânzarea acţiunilor Visa Europe. Suntem mulţumiţi de cele mai recente rezultate, obţinute datorită unei creşteri solide a creditării de 5,6%, costurilor de risc aflate la minime istorice, de şapte puncte de bază, şi unei calităţi foarte bune a activelor, cu rată a creditelor neperformante de 4,3%, cel mai redus nivel din 2008”, a declarat Andreas Treichl, director general al Erste Group Bank AG.

El afirmă că depozitele au continuat să crească susţinut, înregistrând un avans extrem de puternic de 7,5 procente, în ciuda mediului caracterizat de dobânzi reduse şi a impactului nefavorabil pe care îl are acesta asupra economisirii, astfel că totalul depozitelor clienţilor a ajuns la 148,4 miliarde de euro.

”Acest fapt continuă să fie unul dintre principalii factori de susţinere a excelentei lichidităţi şi poziţiei de finanţare de care dispune Erste Group”, adaugă Andreas Treichl.

De asemenea, venitul net din dobânzi s-a diminuat la 3,229 miliarde euro, în scădere cu 1,2%, de la 3,267 miliarde euro în primele nouă luni din 2016, ”în ciuda creşterii creditării, în principal din cauza venitului din dobânzi mai mic obţinut din portofoliul de titluri de stat şi a unui efect de unwinding mai redus”.

Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 1,361 miliarde euro, în creştere cu 3,2%, de la 1,319 miliarde euro în perioada ianuarie-septembrie 2016.

Activele totale au crescut în primele nouă luni la 221,7 miliarde euro, cu 6,5%, de la 208,2 miliarde euro.

”Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării. Estimările privind creşterea reală a PIB în 2018 se situează între 2% şi 4% pentru toate pieţele principale ale Erste din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria. Creşterea reală a PIB ar urma să fie generată în principal de cererea internă solidă, în condiţiile în care creşterea reală salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni”, arată raportul grupului.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.