Enel X Mobility, subsidiara grupului italian Enel, a obţinut un împrumut în valoare de 115 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru dezvoltarea infrastructurii de staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe întreg teritoriul Italiei în perioada 2018-2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Banca Europeană de Investiţii (BEI) colaborează cu Enel pentru instalarea a aproximativ 14.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice pe întreg teritoriul Italiei, pe parcursul următorilor cinci ani. Acesta este obiectivul acordului semnat astăzi la Roma de către BEI şi Enel X Mobility, o subsidiară a Enel X, linia de business a Grupului Enel care se concentrează pe dezvoltarea de produse inovatoare şi soluţii digitale”, arată un comunicat al companiei.

Enel X Mobility va primi un împrumut pe 10 ani în valoare totală de 115 milioane de euro, garantat de Enel SpA, dintre care 50 de milioane de euro au fost deja investiţi.

În ceea ce priveşte BEI, care va suporta aproximativ 50% din investiţia totală a Enel X Mobility, această tranzacţie face parte din principalele sale arii de activitate: finanţarea proiectelor care luptă împotriva schimbărilor climatice în domenii precum inovaţie şi mobilitate sustenabilă.

Enel şi-a luat angajamentul de contribui în mod semnificativ la dezvoltarea mobilităţii electrice în Italia prin Programul Naţional propriu, ce are ca scop instalarea în toată ţara a 7.000 de staţii de încărcare până în 2020, ajungând la un total de 14.000 până la finalul anului 2022, cu o investiţie totală de aproximativ 300 de milioane de euro.

”Ne-am luat angajamentul de a contribui în mod activ la dezvoltarea unui sistem sustenabil de mobilitate în Italia. Planul nostru este unul ambiţios şi este important să avem sprijinul BEI pentru a-l implementa. Vom construi o infrastructură extinsă şi avansată din punct de vedere tehnologic, care va ajuta la creşterea numărului de maşini electrice pe şoselele Italiei şi va genera beneficii semnificative pentru mediu, sistemul economic, pentru companii şi cetăţeni, îmbunătăţindu-le vieţile de zi cu zi, precum şi obiceiurile de călătorie şi de consum”, a spus directorul general Enel, Francesco Starace.

La rândul său, vice-preşedintele BEI, Dario Scannapieco, spune că după modernizarea centralelor electrice şi angajamentul băncii în valoare de 1 miliard de euro în vederea instalării a 41 milioane de contoare digitale noi, ”maşinile electrice vor ajuta la îmbunătăţirea vieţii populaţiei, rezultând în mai puţină poluare şi mai puţin zgomot”.

Reţeaua extinsă de staţii de încărcare a Enel X va include staţii Quick (22 kW) instalate în zone urbane, precum şi staţii Fast (50 kW) şi Ultra Fast (peste 150 kW) pentru încărcarea rapidă în zone extra-urbane.

Peste 60% din staţiile de încărcare vor fi instalate în zone metropolitane mari şi în alte oraşe, în timp ce restul vor asigura iniţial o acoperire naţională, pentru a susţine călătoriile de durată lungă şi medie, în zonele suburbane şi pe distanţe lungi.

Această infrastructură nouă include şi staţiile de încărcare ale proiectului EVA+ (Electric Vehicles Arteries), co-finanţat de Comisia Europeană, care are în vedere instalarea în trei ani, pe rutele extra-urbane, a 180 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice cu autonomie de 400 km. Acestea vor fi disponibile pe piaţă până la finalul lui 2018.

 Pentru lansarea Programului Naţional, Enel X semnează acorduri cu administraţiile locale şi regionale, precum şi cu instituţii publice şi companii private, pentru a proiecta infrastructuri în zonele publice sau private cu acces deschis.

Peste 350 de municipalităţi au semnat acorduri cu Enel X pentru instalarea infrastructurii de încărcare a maşinilor electrice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.