Elon Musk se gândeşte să retragă Tesla de la bursă, la preţul de 420 de dolari pe acţiune, în contextul în care compania trece printr-un proces de dezvoltare rapidă şi are constrângeri financiare, potrivit unei postări pe Twitter a acestuia care a dus marţi la creşterea cu 11% a acţiunilor producătorului de automobile electrice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Musk a confirmat că se gândeşte la această posibilitate şi printr-un email adresat angajaţilor şi publicat pe site-ul companiei.

O astfel de măsură ar scoate Tesla din atenţia Wall Street, dar i-ar putea limita accesul la capital. Operaţiunea ar fi una dintre cele mai mari tranzacţii de acest tip din istorie, cu o ţintă de preţ de circa 82 de miliarde de dolari, în baza unui preţ de 420 de dolari pe acţiune.

”Mă gândesc să retrag Tesla de la bursă, la un preţ al acţiunilor de 420 de dolari pe unitate. Finanţare asigurată”, a scris Musk pe Twitter.

Preţul de 420 de dolari pe acţiune ar fi cu 22,8% peste cel înregistrat de titlurile Tesla la închiderea tranzacţiilor de luni.

Tesla nu a răspuns imediat solicitărilor de confirmări sau clarificări.

Când o persoană a scris pe Twitter că retragerea de la bursă ar scuti Tesla ”de multe bătăi de cap”, Musk a replicat ”da”.

Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare permite companiilor să se folosească de reţelele de socializare, precum Facebook şi Twitter pentru a anunţa informaţii majore, în conformitate cu reglementările referitoare la informarea corectă, cu condiţia ca investitorii să fi fost alertaţi ce reţele vor fi folosite în acest scop.

SEC nu a răspuns imediat solicitărilor de a comenta tweet-ul lui Musk.

Acţiunile Tesla au crescut marţi până la 371,15 de dolari pe unitate, iar ulterior au fost suspendate timp de o jumătate de oră în aşteptarea unor noi informaţii. La reluarea tranzacţiilor, titlurile Tesla au urcat cu 11%.

La închiderea tranzacţiilor de luni, Tesla avea o capitalizare de piaţă de 58 de miliarde de dolari. Musk deţine aproape 20% din acţiunile companiei.

Musk a fost supus unor presiuni intense în acest an, pentru a dovedi că îşi poate respecta promisiunea de a transforma compania nerentabilă într-un producător auto de automobile de serie. Obiectivul a dus la creşterea acţiunilor Tesla şi la o capitalizare de piaţă mai mare decât cea a General Motors.

Retragerea Tesla de la bursă ar fi un mijloc de a evita atenţia intensă a pieţei. Musk a avut conflicte cu investitorii, autorităţile de reglementare, criticii şi reporterii şi rămân întrebări legate de dificultăţile de producţie, cererea pe termen lung a automobilelor companiei şi incertitudinile referitoare la finanţare.

”Speranţa mea este ca actualii investitori să rămână cu Tesla, chiar dacă vom fi companie privată. Am crea un fond special care ar permite tuturor să rămână cu Tesla. Facem deja acest lucru cu investiţia Space X a Fidelity”, a scris Musk.

Analiştii au luat în serios mesajul tweet-ul lui Musk.

”Cred că Tesla consideră tweet-urile ca informare publică. Cred că este serios...”, a spus un analist al Elazar Advisors, Chaim Siegel.

Tot marţi, Financial Times a relatat că fondul suvran de investiţii din Arabia Saudită, condus de prinţul Mohammed bin Salman, a constituit o participaţie de 3%-5% la Tesla.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.