Elon Musk a dansat marţi pe scenă, la lansarea programului SUV-ului Model Y în China, la noua fabrică a Tesla din Shanghai unde compania a livrat clienţilor primele sale automobile construite în afara Statelor Unite, provocând o furtună pe reţele de socializare. Acţiunile Tesla au crescut cu peste 16% în urma prezentării şi au depăşit 468 de dolari pe unitate, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fabrica Tesla din Shanghai, de 2 miliarde de dolari, a început să livreze automobile clienţilor la doar 357 de zile de la începerea construcţiei, un record pentru producătorii auto din China. Primii 10 clienţi publici şi-au primit marţi automobilele Model 3.

Miliardarul Musk a dansat cu entuziasm pe scena evenimentului, apoi şi-a scos haina pentru a arăta un tricou cu imaginea fabricii. Într-un tweet, Musk a etichetat video-ul cu ”NSFW - not safe for work” (nu este sigur pentru muncă).

Musk a anticipat că ”în cele din urmă Tesla va beneficia de o cerere mai mare pentru Tesla Model Y decât toate celelalte automobile ale Tesla la un loc”, vocea sa fiind plină de emoţie în timp ce vorbea despre progresele fabricii din Shanghai.

Tweet-ul lui Musk cu dansul pe scenă a fost vizualizat de 2,5 milioane de ori şi a atras comparaţii neonorante cu un dans ciudat al şefilor Microsoft Bill Gates şi Steve Ballmer, la o lansare a Windows în anii 1990.

”Recunoaşte Elon, ai făcut-o pentru meme”, a scris pe Twitter un utilizator. Un altul a scris: ”Văd că ai învăţat mişcările de dans de la tată”, a scris un alt utilizator.

”Încer doar să îmi cresc numărul de urmăritori pe pornhub...”, a replicat miliardarul.

La ceremonie a participat primarul din Shanghai, Ying Yong, şi alţi oficiali.

Directorii Tesla nu au oferit în schimb detalii legate de progrsul proiectului SUV-ului Model Y fabricat în China. Un reprezentant al Tesla a refuzat să comenteze.

Acţiunile Tesla, care au crescut cu circa 10% de la începutul acestui an, sunt tranzacţionate aproape de un maxim record, după ce compania a depăşit estimările de pe Wall Street legate de livrările de vehicule în trimestrul patru.

În ultimele şase luni, valoarea acţiunilor Tesla aproape s-a dublat, conferind companiei din Silicon Valley o capitalizare de circa 84,4 miliarde de dolari, care este mai mică cu sub 2 miliarde de dolari faţă de capitalizarea combinată a General Motors şi Ford Motor.

Informaţiile pozitive venite de la fabrica din China au dus la creşterea acţiunilor furnizorilor Tesla. Astfel, acţiunile Tianjin Motor Dies au urcat cu circa 28% în 2020, iar cele ale VT Industrial Technology cu aproape 6%.

Construcţia primei fabrici a Tesla în afara Statelor Unite a început în ianuarie 2019, iar producţia a început în octombrie.

Fabrica a început activitatea cu o capacitate de producţie de 250.000 de automobile Model 3, iar Tesla are ca obiectiv să ajungă la o producţie de 250.000 de vehicule pe an, care să includă şi Model Y.

Tesla a prezentat Model Y în martie 2019 şi a anunţat în octombrie că producţia SUV-ului electric compact la fabrica din Fremont decurge înainte de termen, iar modelul ar urma să fie lansat până în vara lui 2020.

Aşteptările referitoare la marje sunt mai mari pentru model Y decât pentru Model 3, în timp ce costurile de producţie sunt relativ identice.

Site-ul Tesla din China estimează preţul de pornire al vehiculelor Model Y la 444.000 de yuani (63.911,56 dolari). Compania va anunţa ulterior preţul de comercializare a vehiculului.

Automobilele Model 3 fabricate în China costă 355800 de yuani înainte de subvenţii.

Viceprimarul din Shanghai, Wu Qing, speră că Tesla îşi va estinde cooperarea cu oraşul şi că producătorul auto va fabrica mai multe modele la fabrica din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.