Elcen a anunţat că analizează opţiunea de a cere intrarea în insolvenţă a Termoenergetica, din cauză că Primăria Capitalei nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei. Datoriile acumulate de Termoenergetica faţă de Elcen au ajuns, la 12 iulie, la 422,1 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Elcen  analizează toate opţiunile legale pentru recuperarea creanţelor pe care i le datorează Compania Municipală Termoenergetica, inclusiv formularea unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvenţă. În acest scenariu, Elcen va solicita şi atragerea răspunderii conducerii companiei municipale. Intenţia Elcen vine ca urmare a faptului că Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a virat către Termoenergetica subvenţia aferentă perioadei decembrie 2019 - mai 2020, în valoare de 652,22 milioane de lei”, arată Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen, într-un comunicat.

Neplata subvenţiei a creat mari probleme financiare Elcen, arată compania.

”Datoriile acumulate de Termoenergetica faţă de Elcen au ajuns, la data de 12 iulie 2020, la 422,1 milioane lei. Suma reprezintă contravaloarea facturilor neachitate de compania municipală, către Elcen, în perioada februarie-mai 2020. Urmare a acestei situaţii, Elcen a ajuns să acumuleze, la rândul său, o datorie de 200 milioane de lei către furnizorul de gaze naturale şi către prestatorii de servicii auxiliare”, spun reprezentanţii Elcen.

Elcen arată că acum se află în situaţia iminentă de a înregistra un cash-flow negativ, fapt care va conduce la imposibilitatea achitării facturilor emise de furnizorul de gaze naturale.

”În acest context, Elcen a primit deja o notificare privind posibila sistare a livrării gazelor naturale, în cazul neachitării obligaţiilor financiare”, mai anunţă compania.

Dacă se va ajunge în această situaţie, ELCEN nu va mai putea produce energia termică necesară pentru asigurarea, de către Termoenergetica, a apei calde şi a căldurii în Bucureşti.

"Situaţia actuală arată că Termoenergetica a luat de la RADET nu doar aceeaşi echipă de conducere care a băgat RADET în faliment, dar şi modelul de management, pe care vedem că îl implementează în acelaşi mod dezastruos la noua companie’’, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant, administratorul judiciar al Elcen.

El afirmă că de suferit vor avea bucureştenii şi celelalte instituţii racordate la reţea.

”Să cumperi marfă fără să o plăteşti, ştiind că nu ţi se întâmplă nimic, reprezintă o strategie care, din păcate, va accentua şi mai mult criza în care se află sistemul de termoficare din Bucureşti. De suferit, din păcate, vor avea bucureştenii şi celelalte instituţii racordate la reţea care, deşi îşi plătesc la timp facturile, s-ar putea să nu mai primească apă caldă şi căldură. Facem un apel la responsabilitate, la identificarea unor soluţii care să deblocheze această situaţie financiară gravă şi care să asigure premizele pentru pregătirea sezonului de iarnă, mai ales că situaţia infrastructurii  de furnizare a agentului termic este critică”, a mai declarat Ovidiu Neacşu.


 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.