Exporturile de petrol rusesc către Uniunea Europeană au scăzut în noiembrie cu 430.000 de barili pe zi, la 1,4 milioane de barili pe zi, faţă de luna precedentă, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumele de ţiţei transportate pe mare din Rusia au scăzut cu 330.000 bpd, până la 500.000 bpd, sub livrările de 590.000 bpd realizate prin conducta Drujba, pentru prima dată, se arată într-un raport lunar al pieţei petroliere.

Drept urmare, ponderea UE în exporturile ruseşti de ţiţei a scăzut la 28% în noiembrie de la 31% în octombrie şi de la 50% înainte de invazia Moscovei în Ucraina, pe 24 februarie.

Între timp, exporturile de ţiţei ale Rusiei către India au atins un record de 1,3 milioane bpd în noiembrie, în timp ce exporturile către China, inclusiv pe mare şi prin conducte, au rămas în mare parte neschimbate, la 1,9 milioane bpd.

Pe 5 decembrie, a intrat în vigoare interdicţia UE asupra importurilor de ţiţei ruseşti şi un plafon al preţurilor impus de G7 pentru exporturile ruseşti pe mare, la 60 de dolari pe baril, ceea ce se aşteaptă să reducă producţia Rusiei.

Exporturile de ţiţei rusesc prin conducta Drujba către Europa de Est sunt exceptate de la interdicţie, dar AIE se aşteaptă ca livrările deja reduse să scadă şi mai mult, forţând Rusia să închidă mai multă producţie.

Aproximativ 100.000 bpd din exporturile ruseşti de ţiţei transportate pe mare sunt, de asemenea, excluse din interdicţia UE, potrivit AIE.

FURNIZORI ALTERNATIVI

UE încearcă să compenseze scăderea importurilor de ţiţei rusESC prin creşterea livrărilor din Orientul Mijlociu, Africa de Vest, Norvegia, Brazilia şi Guyana, a spus AIE.

Statele Unite şi Kazahstan ar putea ajuta la înlocuirea celor aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi de petrol rusesc care se vor pierde după 5 decembrie, conform estimărilor AIE din raportul său anterior, din noiembrie.

Norvegia intenţionează, de asemenea, să crească producţia de la cel mai mare câmp petrolier din Europa de Vest, Johan Sverdrup, în decembrie.

Dezvoltarea în faza 2 a exploatării ar putea adăuga 200.000 bpd când va atinge vârful anul viitor, a declarat operatorul său Equinor.

COMPLICAŢII

O parte din petrol rusesc va continua să curgă spre UE prin conducte, deoarece interdicţia exclude unele rafinării fără ieşire la mare din Europa de Est.

Germania, Ţările de Jos şi Polonia au fost principalii importatori de petrol rusesc în Europa anul trecut, dar toate au capacitatea de a importa ţiţei transportat pe mare din alte părţi.

Dependenţa UE de Rusia a fost, de asemenea, susţinută, deoarece companii precum Rosneft şi Lukoil controlează unele dintre cele mai mari rafinării din blocul european.

Germania a preluat însă controlul asupra rafinăriei Schwedt, deţinută de Rosneft, care furnizează aproximativ 90% din necesarul de combustibil al Berlinului, în timp ce rafinăria ISAB, deţinută de Lukoil, din Sicilia, ar putea fi vândută până la sfârşitul anului.

Ţările UE care au primit scutiri temporare pentru a importa ţiţei rusesc nu au voie să exporte produse obţinute din această materie primă.

Bulgaria, Slovacia şi Ungaria au luat în considerare impactul potenţial asupra ratelor de rulare al acestei restricţii şi încearcă să aranjeze scutiri pentru tranzacţionarea oricăror produse în exces, a spus AIE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.