Economia Statelor Unite a crescut peste aşteptări în al doilea trimestru, cu 2,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, deoarece piaţa muncii rezistentă a susţinut cheltuielile consumatorilor, în timp ce întreprinderile au mărit investiţiile în echipamente şi au construit mai multe fabrici, ţinând la distanţă recesiunea, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ciuda accelerării generale a creşterii raportate de Departamentul de Comerţ joi, inflaţia a încetinit considerabil în ultimul trimestru, unul dintre indicatorii cheie urmăriţi de Rezerva Federală pentru îndeplinirea ţintei de 2% înregistrând cea mai lentă creştere din ultimii doi ani.

Economiştii, dintre care unii au prognozat o recesiune din 2022, au considerat că cel mai rapid ciclu de majorare a dobânzii de referinţă a băncii centrale a SUA din anii 1980 se apropie de sfârşit, deşi cererea internă puternică ar putea duce la menţinerea costurilor îndatorării mai ridicate pentru mai mult timp.

Fed şi-a majorat miercuri dobânda de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, până la intervalul 5,25%-5,50%.

”În ciuda campaniei Fed de a încetini creşterea şi de a elimina inflaţia, nu se vede nicio recesiune. Nu mai creşteţi dobânzile deocamdată”, a declarat Sung Won Sohn, profesor de finanţe şi economie la Universitatea Loyola Marymount din Los Angeles.

Produsul intern brut a crescut cu o rată anualizată de 2,4% în trimestrul precedent, a declarat guvernul în estimarea PIB-ului din trimestrul II. Economia a crescut cu un ritm de 2,0% în trimestrul ianuarie-martie.

Economiştii chestionaţi de Reuters au estimat că PIB-ul va creşte cu 1,8% în perioada aprilie-iunie.

Indicatorul guvernamental al inflaţiei în economie, indicele preţurilor pentru achiziţiile interne brute, a crescut cu o rată de 1,9%, cea mai lentă din ultimii trei ani. Aceasta a urmat unui ritm de creştere de 3,8% în primul trimestru.

Şi mai încurajator, indicele preţurilor pentru cheltuielile de consum personal (PCE), excluzând alimentele şi energia, a avansat cu o rată de 3,8%. Acesta a fost cea mai mică creştere după cea din primul trimestru din 2021 şi a fost o încetinire faţă de ritmul de 4,9% înregistrat în trimestrul ianuarie-martie.

Fed urmăreşte indicii de preţ PCE pentru politica monetară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.