Economia Chinei a înregistrat o creştere de 2,3% în 2020, an în care ţările la nivel mondial au încercat să se protejeze de pandemia de coronavirus, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În trimestul patru, PIB-ul chinez a avansat cu 6,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior. Potrivit datelor publicat de Biroul Naţional de Statistică. Datele depăşesc aşteptările analiştilor.

Cu toate acestea, consumatorii chinezi au rămas reticenţi faţă de cheltuieli, vânzările cu amănuntul înregistrând o scădere de 3,9% pe ansamblul anului trecut.

În trimestrul patru, vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,6%, faţă de intervalul simular al anului precedent.

Vânzările online de bunuri de consum au avansat anul trecut într-un ritm relativ rapid, de 14,8%.

Economiştii au anticipat că China va fi singura economie majoră care va consemna creştere în 2020, prognozând un avans de uţor peste 2%.

Analiştii intervievaţi de Reuters s-au aşteptat ca economia chineză să crească cu 6,1% în trimestrul patru, peste ritmul de 4,9% din trimestrul anterior.

Bruce Pang, director pentru cercetări la China Renaissance, anticipează că vânzările de retail se vor intensifca în 2021, cu un avans de peste 10% faţă de nivelul scăzut din 2020.

Covid-19 a apărut pentru prima dată în oraşul chinez Wuhan la sfârşitul anului 2019. Într-un efort de a controla virusul, autorităţile chineze au închis mai mult de jumătate din ţară, iar economia s-a contractat cu 6,8% în primele trei luni ale anului 2020.

În 2021 a avut loc o reapariţie a coronavirusului în regiuni din China, provincia Hebei raportând o creştere a cazurilor Covid-19 de la începutul anului.

Ning a spus că reapariţia virusului a crescut incertitudinea şi a atribuit scăderea vânzărilor cu amănuntul coronavirusului. El a descris ultimele cazuri de virus ca fiind controlabile, având în vedere experienţa Chinei de anul trecut.

Deşi unii indicatori economici au depăşit aşteptările anul trecut, alţii nu au fost ideali, a spus Ning, menţionând că unele dintre problemele Chinei nu pot fi rezolvate pe termen scurt.

Economia Chinei a revenit la creştere în al doilea trimestru. La sfârşitul lunii decembrie, Biroul Naţional de Statistică a revizuit ritmul oficial de creştere a economiei Chinei în 2019 la 6,0%, faţă de cel raportat anterior cu 6,1%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.