Economia Marii Britanii a stagnat în trimestrul al treilea, faţă de trimestrul precedent, au arătat datele iniţiale publicate vineri, citate de CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Produsul intern brut nu a înregistrat o creştere trimestrială în cele trei luni până la sfârşitul lunii septembrie, după o creştere de 0,2% în trimestrul precedent.

În termeni anuali, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,6% în trimestrul trei, faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Producţia din sectorul serviciilor a scăzut cu 0,1% în trimestrul trei, dar scăderea a fost compensată de o creştere cu 0,1% a performanţei în construcţii, în timp ce sectorul de producţie a rămas constant.

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a declarat că inflaţia ridicată rămâne ”cel mai mare obstacol în calea creşterii economice” din ţară, indicele preţurilor de consum rămânând la 6,7% în luna septembrie.

”Cea mai bună modalitate de a ne creşte în mod durabil economia în acest moment este să ne ţinem de planul nostru şi să dăm peste cap inflaţia. Declaraţia de toamnă se va concentra asupra modului în care vom face ca economia să crească din nou sănătos prin deblocarea investiţiilor, readucerea oamenilor la muncă şi reformarea serviciilor noastre publice, astfel încât să putem oferi creşterea de care ţara noastră are nevoie.”, a spus Hunt.

Lindsay James, strateg de investiţii la Quilter Investors, a declarat că cifrele de vineri au confirmat o încetinire care a fost semnalată din ce în ce mai mult de indicatorii de vârf în ultimele luni, cheltuielile consumatorilor şi activitatea comercială prezentând fisuri care au diminuat şi cererea de muncă.

”Datele din septembrie au surprins pozitiv datorită sectorului serviciilor puternic din Regatul Unit, dar nu au fost suficiente pentru a compensa amprenta negativă a lunii iulie şi pentru a produce o creştere în T3 comparativ cu trimestrul precedent. Deşi evitând într-un fel recesiunea în acest an, citirea de astăzi fără creştere înseamnă că economia Regatului Unit este în plată, cu o creştere economică de doar 0,2% în ultimele şase luni. Din păcate, pentru mulţi, impactul economic a fost doar amânat. Aşa cum Banca Angliei a declarat la începutul acestei luni, că mai mult de jumătate din impactul ratelor mai mari ale dobânzilor asupra nivelului PIB-ului urmează să se realizeze, economia Regatului Unit se confruntă cu factori contrari creşterii, pe măsură ce ne apropiem de 2024.” a spus ea.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.