Europarlamentarul Dragoş Pîslaru (Renew Europe) a anunţat, luni seară, că, după o zi plină de emoţii, Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă de 672,5 miliarde euro pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 şi relansarea economică a Uniunii a fost adoptat în Comisiile ECON-BUDG.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”A fost o zi cu emoţii, dar a meritat aşteptarea! Comisiile ECON-BUDG tocmai ne-au acordat votul de încredere cu o majoritate covârşitoare pe Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă! Mandatul Parlamentului European a fost oficial adoptat cu 84 de voturi din 99, mergem la negocieri cu Consiliul şi Comisia”, a scris, luni seară, pe Facebook, Dragoş Pîslaru.

Potrivit acestuia, cel mai important instrument financiar al UE pune la dispoziţia statelor membre 672,5 miliarde euro pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19 şi relansarea economică a Uniunii.

”România va beneficia de 30 de miliarde de euro pentru a realiza reforme şi investiţii în sectoare cheie pentru economie şi social. Contribuţia Renew Europe la definirea obiectivelor a fost una semnificativă, Parlamentul a adoptat propunerea noastră de a avea 6 piloni principali care să se regăsească în planurile naţionale ale statelor membre. De asemenea, propunerile noastre au vizat proiecte pentru tineri şi copii, în linie cu Garanţia pentru Copii şi Garanţia pentru Tineret dar şi includerea sectorului privat pentru finanţare. Sperăm ca România să dezvolte un parteneriat frumos cu sectorul privat pentru implementarea soluţiilor, mai ales că propunem ca fondurile oferite să fie accesibile şi antreprenorilor! Dorim ca aceste planuri naţionale să fie realizate în colaborare cu partenerii sociali, societatea civilă şi toţi actorii interesaţi să contribuie cu experienţă la elaborarea de măsuri”, a mai scris eurodeputatul.

Acesta prezintă şi propunerile Parlamentului European pe scurt:

- minim 269 miliarde de euro alocate pentru măsuri privind clima şi biodiversitatea

- minim 134,5 miliarde de euro alocate pentru măsuri digitale

- minim 47 miliarde de euro alocate către generaţia viitoare – Next Generation (măsuri pentru tineri şi copii)

- Conformitate cu principiul „do no significant harm” şi o nouă metodologie de monitorizare a acţiunilor de luptă împotriva schimbărilor climatice

- Legitimitate democratică sporită a regulamentului – un rol mai clar al Parlamentului European

- Sancţiuni pentru statele membre care nu respectă statul de drept


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.