Acţionarii Walt Disney l-au sprijinit miercuri pe directorul general Bob Iger şi pe alţi directori ai companiei, înfrângând o campanie dură a investitorilor activişti, în frunte cu miliardarul Nelson Peltz, care susţineau că celebrul gigant al divertismentului a avut performanţe slabe în era serviciilor de streaming, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Votul pentru realegerea tuturor celor 12 membri actuali ai consiliului de administraţie al Disney, anunţat în cadrul adunării anuale a acţionarilor companiei, a pus capăt unei bătălii de multe milioane de dolari, lansată de miliardarul Nelson Peltz şi Blackwells Capital.

Campaniile lui Peltz şi ale lui Blackwell au fost eforturi separate, concurente, dar ambele doreau o schimbare la Disney.

”Cu această luptă proxy care a distras atenţia lăsată acum în urmă, suntem dornici să ne concentrăm 100% din atenţie asupra priorităţilor noastre cele mai importante: creşterea şi crearea de valoare pentru acţionarii noştri şi excelenţa creativă pentru consumatorii noştri”, a spus Iger.

Deşi consiliul de administraţie al Disney a rezistat provocării activiştilor, trebuie totuşi să găsească un succesor pentru Iger, în vârstă de 72 de ani, înainte de pensionarea sa programată la sfârşitul anului 2026.

Membrii consiliului de administraţie au încercat recent să-i asigure pe acţionari că au luat problema în serios şi că evaluează candidaţi. Compania trebuie, de asemenea, să arate progrese în eforturile sale de a face divizia de streaming profitabilă şi de a lansa o aplicaţie pentru reţeaua de sport ESPN, au spus analiştii.

”Iger are acum o fereastră prin care să-şi execute planul de redresare. Dar eşecul de a produce rezultatele dorite în următoarele 12 luni ar putea face ca investitorii să îşi schimbe loialitatea”, a declarat Dan Coatsworth, analist la platforma de investiţii AJ Bell.

Peltz, CEO al Trian Fund Management, şi Blackwells doreau să obţină în total cinci locuri în consiliul de administraţie al Disney.

Activiştii au susţinut că compania media de 225 de miliarde de dolari şi-a greşit planificarea succesiunii CEO, şi-a pierdut scânteia creativă şi nu a reuşit să exploateze în mod corespunzător noile tehnologii.

”Tot ce ne dorim este ca Disney să revină la crearea de conţinut grozav şi să încânte consumatorii şi să creeze valoare durabilă pe termen lung pentru noi toţi”, a spus Peltz la întâlnire înainte de anunţarea rezultatelor.

”Indiferent de rezultatul votului de astăzi, Trian va urmări performanţa companiei”, a adăugat el.

Lupta a fost urmărită îndeaproape cu privire la eforturile Disney de a-şi revigora francizele de film şi televiziune, de a-şi face afacerea de streaming profitabilă şi de a găsi parteneri care să ajute la construirea viitorului digital al reţelei sportive ESPN.

Ambele părţi au cheltuit milioane de dolari în campanii care încercau să convingă alegătorii şi au lansat atacuri publice şi personale.

Peltz doreaun loc în consiliu pentru el şi pentru fostul director financiar al Disney, Jay Rasulo.

Disney a spus că perechea nu are abilităţile necesare, nu a oferit ”nimic nou” în sugestiile lor de îmbunătăţire şi a remarcat că Rasulo a fost ignorat pentru a-i urma pe Iger.

Peltz a răspuns la un moment dat că Disney a făcut o prostie să i se opună, argumentând că încearcă să-l ajute pe Iger.

Iger a primit sprijinul a 94% dintre acţionarii cu drept de vot. Peltz a fost susţinut de 31%.

”Era clar că acţionarii au decis că le place ceea ce face Iger şi vor să-i acorde mai mult timp şi consideră că Peltz este o distragere a atenţiei de la construcţia pe termen lung”, a declarat Bill George, fost CEO al producătorului de dispozitive medicale Medtronic şi membru executiv la Harvard Business School.

Trian a fost al cincilea mare acţionar al Disney, cu un pachet de 1,76% din acţiuni la 31 decembrie, potrivit datelor LSEG. Pariul de 3 miliarde de dolari al fondului speculativ pe Disney a fost în mare măsură responsabil pentru performanţa sa scăzută de anul trecut, în comparaţie cu colegii săi activişti, potrivit detaliilor financiare furnizate Reuters de un investitor al Trian.

Acţiunile Disney au atins vârful în martie 2021, la 201,91 USD, când compania câştiga abonaţi la streaming. Preţul acţiunilor a scăzut ulterior, deoarece divizia de streaming a continuat să piardă bani.

Consiliul Disney l-a concediat atunci pe CEO-ul Bob Chapek, aducându-l pe Iger înapoi la conducere.

Într-o declaraţie după vot, Trian a spus că este ”dezamăgit” de rezultat, dar a menţionat că preţul acţiunilor Disney a crescut de când şi-a lansat campania.

Acţiunile companiei au crescut cu aproximativ 31% până acum în acest an, ceea ce o face pe cea mai bună performanţă în cadrul Dow Jones Industrial Average, în 2024.

Creşterea cotaţiei acţiunilor a fost determinată de câştiguri şi iniţiative pozitive, cum ar fi o investiţie de 1,5 miliarde de dolari în producătorul jocului video ”Fortnite” al Epic Games şi o aplicaţie de streaming sportiv cu Fox Corp şi Warner Bros Discovery.

Blackwells a spus că ”obiectivul său principal a fost atins – ţinerea Nelson Peltz departe de sala de şedinţe a Disney”.

”Compania ar fi beneficiat de oricare dintre candidaţii noştri pentru munca grea necesară în următorii câţiva ani pentru a promova această companie emblematică, dar respectăm voinţa acţionarilor şi rezultatul”, se arată într-un comunicat al Blackwells.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.