Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, listată la bursa americană Nasdaq, este acuzat de un tribunal rus pentru presupuse infracţiuni în temeiul aşa-numitei legi împotriva ”propagandei LGBT”, a anunţat miercuri o notificare de pe site-ul instanţei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mişcarea de a-l urmări în justiţie pe Artem Savinovsky, pentru care nu a fost menţionată nicio dată de audiere, vine la o zi după ce o instanţă a aplicat o amendă de 1 milion de ruble (11.048 de dolari) unei baze de date de filme online numită Kinopoisk, deţinută de Yandex, conform aceleiaşi legi.

Yandex a declarat pentru Reuters că acuzaţiile împotriva lui Savinovsky, care este şi CEO-ul Kinopoisk, sunt legate de amenda de marţi, impusă pentru ”etichetarea incorectă a filmelor LGBT”.

Cazul lui Savinovsky este mai degrabă administrativ decât penal, adică se referă la încălcări ale legilor care nu cauzează prejudicii semnificative sau pericol public.

Yandex a spus că va face apel împotriva oricărei hotărâri judecătoreşti împotriva CEO-ului său.

Rusia îşi intensifică represiunea asupra drepturilor LGBT, pe care preşedintele Vladimir Putin a încercat să le prezinte ca o dovadă a decăderii morale în ţările occidentale, de care Rusia trebuie să fie protejată.

În decembrie anul trecut, Putin a semnat o lege care extinde restricţiile privind promovarea a ceea ce numeşte ”propaganda LGBT”, interzicând efectiv orice expresie publică a comportamentului sau stilului de viaţă al lesbienelor, bărbaţilor gay, bisexualilor sau transgenderilor din Rusia.

Luna trecută, camera inferioară a Parlamentului, Duma de Stat, şi-a oferit sprijinul iniţial legislaţiei care ar interzice operaţiile de schimbare a genului pentru persoanele transgender.

Amenda împotriva bazei de date de filme Kinopoisk a Yandex a fost pentru că nu a ataşat o etichetă 18+ la şapte filme de pe site-ul său, inclusiv comedia romantică britanică ”Bridget Jones’ Diary”, comedia britanică neagră ”Greed” şi comedia italiană ”Perfect Strangers”.

Kinopoisk a susţinut în apărarea sa că filmele pot fi vizionate doar printr-un abonament, care este disponibil doar pentru spectatorii de peste 18 ani, dar instanţa a respins argumentul, a informat ziarul independent Novaya Gazeta.

Principala firmă tehnologică din Rusia, Yandex s-a străduit să echilibreze presiunile interne cu interesele investitorilor săi occidentali, de când Moscova a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Luna trecută, un tribunal a amendat compania cu 2 milioane de ruble (24.242 de dolari) pentru că a refuzat în mod repetat să ofere serviciilor de securitate din Rusia informaţii despre utilizatorii săi.

Holdingul Yandex inregistrat in Olanda, Yandex NV, lucrează la o restructurare corporativă care va determina desprinderea principalelor sale afaceri generatoare de venituri in interiorul Rusiei şi dezvoltarea a patru divizii mai noi, separat, in străinătate.

Savinovsky a devenit CEO în aprilie anul trecut, după ce fostul CEO al Yandex, Elena Bunina, a demisionat la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina.

El s-a alăturat companiei în 2008 şi anterior a condus departamentul său media, supravegheând Kinopoisk şi alte servicii, potrivit Kommersant.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.