Harta energetică a Europei se rescrie şi există foarte multe proiecte şi concepte, care de fapt sunt doar nişte visuri, foarte puţine din aceste proiecte energetice se vor realiza, a declarat marţi Ciprian Alic, director în cadrul transportatorului naţional de gaze Transgaz, la conferinţa ”In the News. Energy”, organizată de către agenţia de presă News.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Provocările pentru Transgaz sunt majore in această perioadă şi sunt în conformitate cu planul de dezvoltare strategică pe 10 ani, aprobat de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementară în domeniul Energiei, n.r.).

"În prezent asistăm la o rescrierie a hărţii energetice a Europei în această zonă. În piaţă există foarte multe concepte, există foarte multe proiecte, foarte multe concepte care sunt de fapt visuri, puţine dintre acestea de fapt se vor realiza”, a spus Alic, care conduce Departamentul Accesare Fonduri Europene şi Relatii Internationale al Transgaz.

Managerul consideră că provocările vin într-un context generat de criză, de ”aşa-numitul război al gazoductelor”, de competitivitatea gazului natural lichefiat, astfel că mixul energetic va fi gândit altfel.

Unul din proiectele prioritare ale României, în care este implicat Transgaz, este proiectul gazoductului BRUA, care va face legătura între Bulgaria - România - Ungaria - Austria, estimat la 470 milioane euro.

România a consumat anul trecut 121,1 milioane de MWh de gaze naturale, cu 4,5% mai puţin faţă de consumul din 2014, respectiv 127 de milioane de MWh.

Producţia internă este asigurată de companiile Romgaz şi OMV Petrom, iar importurile sunt asigurate din Rusia, prin doi intermediari ai Gazprom.

Evenimentul ”In the News. Energy” a fost organizat cu sprijinul Nuclearelectrica, Enel, Petrom şi Transgaz.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.