Direcţia Generală de Inspecţie Economico-Financiară din Ministerul Finanţelor a constatat un prejudiciu total la bugetul statului de 525,9 milioane euro cauzat în principal de modul în care Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a gestionat contractul cu compania americană de construcţii Bechtel, în cazul autostrăzii Transilvania, potrivit unui document obţinut de News.ro. CNAIR a transmis News.ro că a formulat o plângere prealabilă la Ministerul Finanţelor împotriva raportului, dar nu a primit încă un răspuns.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul privind construcţia autostrăzii Braşov-Borş a fost aprobat în 2003, în timpul guvernării Adrian Năstase, şi a început în 2004, iar compania Bechtel trebuia să finalizeze autostrada Transilvania până în 2012.

Contractul, încheiat iniţial pentru suma de 2,2 miliarde de euro, a fost de mai multe ori modificat, iar în 2013 a fost reziliat, cu obligaţii de plată din partea statului roman.

Într-un raport al inspectorilor guvernamentali, din noiembrie 2013, se arăta că înţelegerea cu Bechtel a fost modificată fără respectarea dispoziţiilor legale, ceea ce a condus la prejudicii pentru stat.

Valoarea totală efectiv plătită către Bechtel, calculată iniţial la 2,2 miliarde euro pentru întreaga autostradă, a fost de 1,2 miliarde euro pentru doar 52 kilometri realizaţi.

Potrivit raportului, CNAIR nu a demarat şi a derulat o procedură de negociere cu Bechtel, ceea ce a dus la încheierea unui contract păgubos pentru statul român.

”Nerespectarea de către companie a prevederilor art. 1 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 120/18.11.2003, în sensul că nu a demarat şi nu a derulat o procedură de negociere cu Bechtel Internaţional Inc., fapt care a condus la încheierea unui contract şi înscrierea în contratul încheiat cu această firmă a unor clauze păguboase pentru statul român, concretizate în prejudicii majore asupra bugetului de stat”, se arată în raport.

Din prejudiciul total calculat, 298,7 milioane euro reprezintă suma achitată de CNAIR din fonduri de la bugetul de stat, iar 227,2 milioane euro reprezintă penalităţi şi dobânzi.

Inspectorii susţin că CNAIR avea obligaţia de a recupera sumele plătite ca avans constructorului, cu perceperea majorărilor de întârziere.

În plus, prin al doilea acord de modificare, cele două părţi au convenit să elimine lucrările de construcţie pentru şase secţiuni, deşi fusese achitată o sumă iniţială de 30 milioane de euro pentru începerea lucrărilor pe toate cele opt secţiuni ale autostrăzii. Direcţia a cerut companiei de drumuri să recupereze prejudiciile aduse bugetului de stat.

De cealalată parte, CNAIR susţine că a depus la Ministerul Finanţelor o plângere referitoare la acest raport, dar nu a primit nici până acum un răspuns.

”Până în prezent, CNAIR nu a primit încă un răspuns la plângerea prealabilă împotriva raportului şi nici instanţa de judecată nu s-a pronunţat încă în ceea ce priveşte solicitarea de suspendare a dispoziţiei. Prin urmare, după epuizarea tuturor căilor de atac, compania va acţiona în funcţie de soluţia dată de instanţa de judecată”, se arată în răspunsul trimis la solicitarea News.ro.

În luna octombrie a anului trecut, procurorii au clasat dosarul privind dispariţia contractului încheiat în 2003 cu compania Bechtel pentru Autostrada Transilvaniei, întrucât faptele de distrugere, abuz şi neglijenţă în serviciu cercetate în cauză s-au prescris, au declarat, pentru News.ro, oficiali ai Parchetului Judecătoriei Sectorului 5.

Informaţia referitoare la valoarea prejudiciului a fost difuzată iniţial de Digi 24.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.