Afirmaţiile referitoare la grupul Digi|RCS & RDS, exprimate în mod repetat de un politician român, induc în eroare şi trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare a informaţiilor pentru a crea confuzie şi neîncredere într-un sector investiţional, au transmis, marţi, reprezentanţii grupului. Precizările acestora au loc după ce Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al premierului, spunea că a adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) mai multe întrebări cu privire la Digi, printre care dacă este adevărat că 3 milioane de români au acţiuni la companie prin intermediul fondurilor de pensii sau dacă este reală informaţia potrivit căreia Digi are datorii de peste 1,3 miliarde euro, care depăşesc cu mult valoarea activelor. Tot marţi, ASF a anunţat că a început o investigaţie "a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Darius Vâlcov a scris, duminică, pe Facebook, că în urmă cu două săptămâni a atras atentia asupra neregulilor de la data listării Digi şi că acum a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea contabila a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani. De asemenea, el întreabă ASF dacă este adevarat că peste 3 milioane de români au acţiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II), dacă este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru sau dacă este adevărat că datoriile Digi depasesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor.

Grupul Digi|RCS & RDS a reacţionat, marţi, printr-un comunicat de presă în care respinge "afirmaţiile denigratoare exprimate în mod repetat de acest politician român", spunând că a devenit ţinta unei adevărate campanii de defăimare.

"Nu facem politică şi nu vrem să fim implicaţi în jocuri politice. Însă, ne simţim datori faţă de abonaţii, investitorii, partenerii şi angajaţii noştri să corectăm informaţiile eronate pe care cineva le aruncă împotriva noastră în spaţiul public. Digi|RCS & RDS este o societate care îşi desfăşoară de aproape 25 de ani activitatea preponderent în România. Societatea RCS & RDS S.A. a investit din 2010 până în prezent peste 2 miliarde EUR pentru a dezvolta o reţea performantă de comunicaţii electronice fixe şi mobile. Aceste investiţii au fost făcute în beneficiul a milioane de abonaţi, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la preţuri foarte avantajoase. Şi datorită investiţiilor făcute de Digi|RCS & RDS în dezvoltarea reţelelor sale din România, această ţară se mândreşte azi cu una dintre cele mai bune poziţii în clasamentele mondiale privind viteza internetului. Digi|RCS & RDS a virat, în ultimii zece ani, peste 1 miliard de EUR la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale şi de sănătate, fiind unul dintre cei mai mari contribuabili din ţară. Când s-a decis listarea acţiunilor Digi|RCS & RDS pe o piaţă publică, pentru că am vrut să continuăm să contribuim la dezvoltarea pieţei din România, am ales Bursa de Valori Bucureşti. Astfel că, în mai 2017, am finalizat un proces îndelungat de listare, prin care oricui i s-a dat ocazia să achiziţioneze acţiuni în Digi|RCS & RDS în scop investiţional (atât persoanelor fizice, cât şi fondurilor specializate), fără niciun beneficiu financiar pentru noi", arată grupul.

 Digi|RCS & RDS mai spune că Vâlcov aruncă o serie de afirmaţii care induc în eroare şi care trădează fie o totală necunoaştere a domeniului pieţei de capital, fie o strategie de manipulare a informaţiilor pentru a crea confuzie şi neîncredere într-un sector investiţional.

"Operăm o afacere sănătoasă, stabilă şi ne străduim să o creştem continuu. Datoriile pe care Digi|RCS & RDS le-a contractat de-a lungul timpului au finanţat creşterea accelerată a acestei afaceri, pe o piaţă extrem de dinamică şi competitivă, unde nevoia de investiţie este continuă. De altfel, gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului de îndatorare înregistrat pe pieţele europene, în sectorul telecomunicaţiilor", mai spune compania, arătând că a făcut publice, în mod transparent şi complet, toate informaţiile necesare pentru ca orice investitor să decidă să achiziţioneze sau nu acţiuni Digi în deplină cunoştinţă de cauză.

"Prin atacurile la adresa companiei noastre, politicianul denigrează munca a 13.000 de angajaţi din România şi pune sub semnul întrebării o afacere care a transformat compania Digi|RCS & RDS într-unul dintre liderii regionali în comunicaţii electronice. Este cel puţin nepotrivit ca un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale, aflate în topul firmelor antreprenoriale româneşti. Astfel de declaraţii nu fac altceva decât să diminueze încrederea investitorilor în capacitatea României de a oferi un climat propice dezvoltării de afaceri durabile, care să susţină economia ţării şi a regiunii”, adaugă sursa citată.

Tot marţi, ASF a transmis că a început o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. 

ASF spune că, având în vedere principiul liberei circulaţii a capitalului la nivel european, orice emitent dintr-un stat membru al Uniunii Europene se poate lista în alt stat membru UE, prin procedura de paşaportare (passporting), iar în astfel de situaţii, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine.

În cazul listării la Bursa de Valori Bucureşti a companiei Digi Communications N.V., prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, Autoritatea de Supraveghere Financiară fiind doar notificată cu privire la acest demers. Prospectul, făcut public în vederea listării, pune la dispoziţia investitorilor toate informaţiile relevante despre situaţia companiei şi menţionează inclusiv riscurile asociate, precum: riscuri referitoare la activitatea şi industria în cadrul căreia societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de aspecte legale, de reglementare şi de litigii, riscuri legate de investiţiile în ţările în care societatea îşi desfăşoară activitatea, riscuri legate de poziţia financiară şi riscuri legate de ofertă şi de acţiuni, afirmă ASF.  

"Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. Asigurarea stabilităţii pieţelor financiare non-bancare, precum şi verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor pieţe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF. În situaţia în care, în urma analizelor efectuate, Autoritatea constată nerespectări ale legislaţiei care guvernează activitatea entităţilor supravegheate, adoptă măsurile care se impun conform legii sau sesizează, după caz, organele abilitate", mai spune ASF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.