Senatoarea democrată Elizabeth Warren a declarat vineri că dacă va fi aleasă preşedintă a Statelor Unite va diviza Amazon.com, Google, divizie a grupului Alphabet, şi Facebook, în cadrul unei schimbări structurale a sectorului tehnologic care ar avea rolul să promoveze concurenţa, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Warren doreşte să se impună între numeroşii candidaţi democraţi care vor să îl concureze pe Donald Trump în alegerile din 2020 şi a afirmat într-o postare pe blog că în drumul lor spre poziţia de lider, marile companii au cumpărat posibilii concurenţi, cum ar fi achiziţia Instagram de către Facebook.

”Au dărâmat concurenţa cu buldozerul, s-au folosit de informaţii private pentru profit şi au blocat accesul pe piaţă al tuturor. Şi în acest proces au afectat micile afaceri şi au limitat inovaţia”, a scris Warren.

Senatoarea a arătat că ar numi la conducerea autorităţilor de reglementare persoane care ar inversa achiziţii precum preluarea WhatsApp şi Instagram de către Facebook, preluarea Whole Foods şi Zappos de către Whole Foods şi achiziţiile Waze, Nest şi DoubleClick de către Google.

Amazon şi Google nu au răspuns imediat solicitărilor de informaţii, iar Facebook a refuzat să comenteze.

NetChoice, o asociaţie comercială care include Facebook şi alte companii online, a apreciat că planul lui Warren ar duce la preţuri mai mari pentru americani.

”Senatoarea Warren greşeşte atunci când afirmă că nu există concurenţă pe pieţele de tehnologie. Niciodată consumatorii şi muncitorii nu au avut un acces mai mare la bunuri, servicii şi oportunităţi online”, a spus Carl Szabo, vicepreşedinte şi consilier general al NetChoice.

Institutul pentru Companii Competitive, care promovrază libertatea pieţelor, a numit planul senatoarei ca fiind ”un experiment de reglementare sortit eşecului”.

Companiile de tehnologie sunt unii dintre cei mai mari donatori politici. Google a cheltuit 21 de milioane de dolari în 2018 pentru lobby, Amazon 14,2 milioane de dolari, iar Facebook 12,62 de milioane de dolari, potrivit datelor declarate Congresului.

Warren s-a remarcat politic prin atacarea băncilor mari, după criza financiară din 2008-2009, şi continuă să critice deschis Wall Street, fiind o membră a aripii progresiste din Partidul Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.