Datoria globală a crescut la un nivel record de 237.000 de miliarde de dolari în trimestrul patru al anului 2017, fiind cu peste 70.000 de miliarde de dolari mai mare faţă de acum 10 ani, potrivit unei analize publicate de Institutul pentru Finanţe Internaţionale, transmite Bloomberg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între pieţele mature, datoriile gospodărilor ca pondere în PIB au atins un nivel record în Belgia, Canada, Franţa, Luxemburg, Norvegia, Suedia şi Elveţia. Acesta este un semnal îngrijorător, având în vedere că dobânzile au început să crească în întreaga lume.

Irlanda şi Italia sunt singurele ţări importante în care ponderea datoriilor gospodăriilor în PIB este de sub 50%.

Cu toate acestea, raportul dintre datorii şi Produsul Intern Brut, la nivel global, a scăzut pentru al cincilea trimestru consecutiv, ca efect al accelerării creşterii economiei mondiale. Acest raport este în prezent de circa 317,8% din PIB, cu 4 puncte procentuale sub un maxim atins în trimestrul al treilea al anului 2016, potrivit Institutului.

Între statele emergente, nivelul datoriilor gospodăriilor se apropie de paritatea cu PIB în Coreea de Sud, raportul dintre cei doi indicatori fiind de 94,6%.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.