România a obţinut în acest an o producţie de aproape 27 milioane de tone de cereale, circa 1,4 tone pe cap de locuitor, în condiţiile în care 9 culturi au înregistrat recorduri istorice, a afirmat vineri ministrul Agriculturii, Petre Daea, la prezentarea bilanţului anual, care a subliniat că a avut mereu în geanta de lucru programul de guvernare prezentat în campania electorală de anul trecut de preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am realizat 9 recorduri istorice. Am realizat aproape 27 milioane tone cereale. Este pentru prima dată cand ne întâlnim cu o asemenea situaţie. Am depăşit 1,4 tone pe cap de locuitor”, a afirmat Daea.

Printre culturile record se numără cele de grâu, rapiţă, orz, floarea-soarelui, soia şi porumb.

”Am avut tot timpul în geanta mea de lucru programul de guvernare, (...), prezentat în campania electorală de preşedintele partidului Liviu Dragnea, (...) şi prezentat apoi în Parlament”, a spus Daea.

Ministrul a subliniat că cel mai important obiectiv realizat de ministerul său în acest an este implementarea sistemului de acordare la timp a subvenţiilor pentru fermieri.

Astfel, Agenţia de Plăţi si Intervenţie pentru Agricultură a autorizat la plată suma de 2,766 miliarde euro în acest an.

”Pentru realizarea programelor din agricultură, au fost elaborate 466 de acte normative în acest an, din care 5 legi, 7 ordonanţe şi Ordonanţe de Urgenţă, 63 de Hotărâri de Guvern, 391 ordine cu caracter normativ şi de reglementare instituţională şi 9 memorandumuri”, a spus Daea.

Al doilea obiectiv important a fost creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, potrivit lui Daea. Astfel, au fost absorbite 3,33 miliarde de euro, din care din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) - 1,772 miliarde euro, procent de absorbţie 99,9%, iar din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) 1,550 miliarde euro, faţă de 507 milioane euro in 2016, din datele prezentate de minister.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.