Peste 32.000 de crescători de ovine s-au înscris în programul pentru valorificare lânii prin care se oferă un leu pe kilogramul de lână valorificată, a declarat, joi, la Alba Iulia, ministrul Agriculturii, Petre Daea, precizând că programul va fi continuat şi anul viitor deoarece vrea să nu mai rămână "niciun fir de lână pe mărăcini sau să i se dea foc”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În România, din calculele noastre rezultă anual peste 336.000 de tone de lână care până anul acesta, ştiţi foarte bine, fie era abandonată, fie i se dădea foc. Era pur şi simplu în voia sorţii pentru că cei care cresc ovine nu aveau interesul, neavând unde să valorifice(…) Lipsa de câştig îi determina să abandoneze acest produs extraordinar. De anul acesta am instituit prin Hotărâre de Guvern un sprijin de un leu pe kilogramul de lână, în condiţiile în care această lână se valorifică. Am purces la înscrierea celor care cresc ovine şi au lână spre valorificare. Am ajuns la un număr de 32.000 de persoane, de crescători de ovine din ţară care s-au înscris în acest program. Sunt realizate patru centre de valorificare a lânii. Am găsit unităţi de industrie care se pot modula pe produse din lână şi abia aşteaptă să facem ceea ce trebuie să legăm lanţul. Nu este uşor”, a spus ministrul Agriculturii.

El a adăugat că la început câştigurile vor fi mici din valorificarea lânii deoarece nu există desfacere şi o valorificare superioară a acestui produs, însă în timp se va ajunge "să se câştige pe măsură”.

"Acest sprijin de 1 leu pe kilogramul de lână va continua şi anul viitor, astfel încât să nu lăsăm nici un fir de lână pe mărăcini sau să i se dea foc. Să îl aducem acolo unde valoarea lui poate fi ridicată prin folosire superioară înţelegând că avem şi posibilitatea având în vedere resursa dar avem şi mintea necesară şi forţa de muncă pe care vrem să o folosim legând astfel interesul local de acest produs minunat”, a mai spus Daea. 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat, joi, la Alba Iulia, unde a participt la Campania de informare şi promovare a consumului de carne şi produse din carne de oaie "Alege oaia!”. Evenimentul se desfăşoară în aceste zile în şanţurile Cetăţii din Alba iulia şi la el participă zeci de oieri din judeţul Alba şi producători de brânză şi produse din carne de oaie.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.