Chevron şi Woodside Energy Group au declarat joi că poartă discuţii cu sindicatele pentru a preveni grevele la instalaţiile de gaze naturale lichefiate (GNL) din Australia, care reprezintă împreună aproximativ 10% din producţia globală, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preocupările legate de acţiunile greviste de la platformele de gaze offshore din Woodside North West Shelf şi de la uzinele Chevron Gorgon şi Wheatstone LNG au dus miercuri preţurile gazelor europene la un nivel maxim al ultimelor aproape două luni, de teamă că această mişcare ar alimenta concurenţa dintre cumpărătorii asiatici şi europeni pentru mărfuri.

DE CE CONTEAZA GNL-ul AUSTRALIAN?

Australia şi-a păstrat coroana ca cel mai mare producător de GNL din lume, exportând 80,9 milioane de tone în 2022, comparativ cu 79 de tone în 2021, potrivit datelor de la International Gas Union.

Cota ţării pe piaţa globală a GNL este estimată la 20,2%.

CINE CUMPĂRĂ GNL AUSTRALIAN?

Aproximativ trei sferturi din exporturile de GNL ale Australiei sunt direcţionate către patru cumpărători asiatici: China, Japonia, Coreea de Sud şi India, în mare parte prin contracte pe termen lung, şi aproape niciunul către Europa.

Firma de consultanţă Rystad Energy estimează că China şi Japonia au achiziţionat împreună aproximativ 26 de milioane de tone de GNL australian, mai mult de 60% din exporturile ţării, în prima jumătate a anului 2023.

CÂTE FACILITĂŢI DE GNL EXISTĂ ÎN AUSTRALIA?

Există 10 unităţi de lichefiere în Australia, cu o capacitate nominală combinată de 87,7 milioane de tone pe an, conform datelor Grupului Internaţional de Importatori de Gaze Naturale Lichefiate.

CARE INSTALATII AR FI AFECTATE DE O GREVĂ?

Dacă va avea loc, greva este de aşteptat să afecteze trei dintre cele mai mari dintre aceste facilităţi: Northwest Shelf (NWS), operată de Woodside Energy Group, şi Gorgon şi Wheatstone, care sunt ambele operate de Chevron.

Capacitatea nominală a celor trei facilităţi depăşeşte 40 milioane de tone pe an şi reprezintă aproximativ 50% din producţia totală din Australia, potrivit lui Robert Songer, analist GNL la firma de informaţii de date ICIS, care a adăugat că exporturile australiene au fost în iulie de 6,46 milioane de tone metrice.

Pe baza unei încărcături standar de 60.000 de tone, greva ar putea provoca o întrerupere a 50-60 de transporturi pe lună, au estimat Songer şi alţi analişti.

CARE AR FI IMPACTUL GLOBAL?

Analiştii Bernstein au spus că, în cel mai rău caz, o oprire a instalaţiilor NWS, Gorgon şi Wheatstone LNG ar elimina 41 dimensiuni standard de GNL de pe piaţă sau aproximativ 11% din aprovizionare, adăugând că acest lucru ar putea duce la o creştere semnificativă a preţurilor gazelor la nivel mondial.

Aceştia au adăugat, totuşi, că este probabil ca disputa să fie rezolvată, având în vedere istoria lungă a Woodside de a gestiona cu succes conflictele de muncă.

CUMPĂRĂTORII CAUTĂ ÎN ALTĂ PARTE?

Joi, compania sud-coreeană Korea Midland Power Co (KOMIPO) a lansat o licitaţie pentru GNL pentru livrarea a 1.600 miliarde de unităţi termice britanice, în octombrie, au declarat surse din industrie pentru Reuters.

Toby Copson, şeful global de tranzacţionare la Trident LNG, a declarat că Asia de Nord, în principal Japonia şi Coreea, va încerca în mod activ să atenueze orice întrerupere a aprovizionării după iniţiativa KOMIPO.

”Acest lucru în sine ar putea determina alţi jucători să înceapă să liciteze mai devreme decât era de aşteptat pentru a anticipa mişcările de preţ în sus.

Avem de-a face cu ”ce ar fi dacă” şi pieţele răspund în mod disproporţionat la ameninţările implicite, cum ar fi dezechilibrele sau impedimentele în aprovizionare”, a adăugat el.

 În timp ce preţurile spot la GNL rămân stabile, preţurile pentru contractele din următoarele două luni sunt cu 10-15% mai mari.

Analiştii Bernstein au spus ca preţurile ar putea creşte mult mai mult dacă greva va continua.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.