Cotaţiile petrolului au depăşit luni 120 de dolari pe baril, temporar, în timpul unor tranzacţii agitate, susţinute de decizia Arabiei Saudite de majorare a preţului oficial al petrolului destinat pieţei asiatice, cu livrare în iulie, şi pe fondul îndoielilor că o ţintă de producţie mai mare a producătorilor din cadrul OPEC+ ar atenua deficitul de ofertă, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preţul petrolului Brent a crescut cu 4 de cenţi, până la 119,76 dolari barilul, la ora 16:22 GMT (19:22 ora României), după ce în timpul tranzacţiilor a atins un maxim de 121,95 dolari.

Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) au crescut cu 8 de cenţi, sau cu 0,1%, la 118,95 dolari pe baril, iar în timpul şedinţei au atins un maxim al ultimelor trei luni, de 120,99 dolari.

Arabia Saudită a majorat preţul oficial de vânzare al petrolului său arab uşor cu livrare în luna iulie, în Asia, cu 2,10 dolari faţă de iunie, până la o primă de 6,50 dolari, cea mai mare înregistrată din mai, când preţurile au atins maxime istorice din cauza îngrijorărilor legate de întreruperile aprovizionării din Rusia.

Creşterea preţului a urmat deciziei de săptămâna trecută a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi a aliaţilor săi, denumiţi împreună OPEC+, de a creşte producţia pentru iulie şi august cu 648.000 de barili pe zi, sau cu 50% mai mult decât era planificat anterior. Ţinta crescută a fost răspândită în toţi membrii OPEC+, dar mulţi dintre aceştia au puţin spaţiu pentru a creşte producţia, inclusiv Rusia, care se confruntă cu sancţiuni occidentale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.