Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a favorizat anumiţi parteneri de formare profesională sau de perfecţionare selectaţi pentru pregătirea funcţionarilor publici, în ultimii cinci ani, prin modificarea ordinelor preşedintelui instituţiei, astfel încât aceştia să se încadreze mai uşor în criteriile de selecţie, dar şi la nivelul tarifelor practicate, iar pe de altă parte a fost schimbat modul de calcul al sumelor virate la bugetul statului, prin ordin al preşedintelui, acestea reducându-se din anul 2014, sub nivelul celor din 2011, arată raportul Corpului de Control al premierului, care indică suspiciuni şi asupra veridicităţii efectuării unor programe de formare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În perioada ianuarie 2011 - septembrie 2016, la nivelul ANFP şi al centrelor regionale de formare continuă pentru administraţia publică locală s-au desfăşurat 2.876 programe de formare profesională sau perfecţionare, în valoare totală de 34,36 miliuoane lei, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Acestea au fost organizate pentru 45.943 de cursanţi, majoritatea provenind din cadrul instituţiilor publice.

Formatorii sunt parteneri ai ANFP sau ai centrelor regionale, selectaţi aproape în totalitate dintre societăţi comerciale sau organizaţii neguvernamentale, personalul specializat în activităţile de formare fiind constituit în special din funcţionari publici.

Raportul Corpului de Control al premierului indică prezenţa unor parteneri de formare care au o poziţie dominantă pentru furnizarea acestui tip de programe, chiar dacă au furnizat aceste servicii pe o perioadă scurtă de timp, de 2-3 ani.

De asemenea, aceştia au practicat tarife similare, situaţie favorizată chiar de către reglementările emise de către ANFP, prin care probabil a fost încălcată legea concurenţei.

Preşedintele ANAP a favorizat, prin modificarea unor ordine, anumiţi formatori prin facilitarea încadrării în criteriile de selecţie.

El a mai modificat prin ordine modul de calcul al sumelor virate la bugetul statului, ceea ce a condus la reducerea acestora începând din anul 2014.

Dacă sumele virate la buget se situau la 333.919 lei în anul 2011 şi au crescut treptat până la 425.831 lei în 2013, din anul următor au scăzut brusc la 301.490 lei, sub nivelul din 2011, pentru ca anul trecut să se plaseze la 281.291 lei.

Totodată, ponderea banilor viraţi la buget raportat la totalul contravalorii programelor de formare profesională/perfecţionare s-a diminuat anual, de la 7,9% în 2011 la 5% anul trecut.

Raportul evidenţiază că, în multe situaţii, programele de formare profesională au fost o modalitate de recompensare a funcţionarilor publici de către şefii instituţiilor în care lucrează.

Mai mult, “au fost identificate programe de perfecţionare diferite în acelaşi interval de timp, cu acelaşi formator, dar în locaţii diferite, fapt fizic imposibil, precum şi cazuri în care acelaşi partener de formare a organizat programe de perfecţionare diferite, cu formatori diferiţi, dar în aceeaşi perioadă şi locaţie, şi în aceste situaţii punându-se sub semnul întrebării realitatea realizării cursurilor în cauză”, mai arată Guvernul.

Pe de altă parte, instituţiile publice care şi-au trimis angajaţii la cursuri, organizate la hoteluri din staţiuni turistice, în perioada vacanţelor, au cheltuit pentru serviciile hoteliere 55,58 milioane de lei, cu peste 60% mai mult faţă de valoarea efectivă a cursurilor efectuate, sume la care se adaugă şi cheltuielile de transport.

Aceste companii şi-au recompensat angajaţii cu toate mesele la hotel, incluzând bonuri de masa în valoare de 100 de lei pe zi pentru prânz şi cină, încălcând legislaţia în domeniu.

Aceasta prevedere, referitoar la decontarea contravalorii mesei oferite personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării în altă localitate, că “în situaţia în care în costul cazării este inclus şi micul dejun, se decontează şi contravaloarea acestuia”.

Prin urmare, prin includerea valorii bonurilor de masă, altele decât mic dejun, în serviciile hoteliere “s-a creat un avantaj locaţiilor unde au loc cursurile, cu încălcarea prevederilor legale”, precizează Executivul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.