Impozitarea cifrei de afaceri ar penaliza companiile cu volume mari ale afacerilor, dar cu marje mici ale profiturilor, vine în contradicţie cu normele Uniunii Europene (UE) şi poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune, iar investitorii străini ar putea ocoli România din cauza schimbărilor prea dese din domeniul fiscal, a anunţat miercuri Consiliul Investitorilor Străini (FIC).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

FIC reprezintă interesele a circa 130 de corporaţii străine, care au investit în total peste 40 miliarde euro în România, aproape două treimi din valoarea totală a investiţiilor străine directe. Companiile respective au o cifră de afaceri anuală cumulată de peste 180 de miliarde de lei, circa 25% din Produsul Intern Brut (PIB) al României.

Noul program de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE prevede că toate firmele din România vor plăti, de la 1 ianuarie 2018, un impozit pe cifra de afaceri în locul impozitului pe profit, care va dispărea. Măsura a fost aspru criticată de mai mulţi manageri şi oameni de afaceri, care susţin că aceasta contribuie la creşterea semnificativă a poverii fiscale într-un timp foarte scurt.

Reprezentanţii FIC susţin că unele măsuri anunţate recent au fost explicate prea puţin sau defectuos, nu au fost însoţite de un studiu de impact şi nu au luat in considerare experienţa nefavorabilă, din alte ţări membre UE şi nu numai.

”Membrii FIC consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă. Nu doar că ar penaliza acele afaceri care au volume foarte mari dar marje ale profitului mici, dar vine în contradicţie cu practica Uniunii Europene în acest domeniu şi poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune”, se arată în comunicat.

FIC avertizează că şi în cazul altor măsuri anunţate, cum ar fi impozitarea venitului global, taxa de solidaritate sau mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, Guvernul trebuie să facă un studiu de impact amănunţit.

”Venind pe fondul creşterii salariilor din sectorul public şi în general al creşterii cheltuielilor publice, astfel de măsuri fiscale pot dezechilibra stabilitatea macroeconomică şi bugetară pe care România a obţinut-o cu multe sacrificii şi tocmai în momentul în care nucleul dur al Europei pune din nou accentul pe aceasta”, au avertizat investitorii.

FIC consideră că intenţia Guvernului de a face ”o a doua revoluţie a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni” a creat panică în mediul de afaceri. În acest context, investitorii străini ar putea ocoli România.

”Anunţurile succesive de creştere sau scădere a taxelor şi schimbările frecvente ale politicilor fiscale creează incertitudini pentru mediul de afaceri. Pentru investitorii care analizează deja posibilitatea de a veni în România asta înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă ţară”, se arată în comunicat.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, la Parlament, că a discutat cu premierul Mihai Tudose despre unele măsuri din programul de guvernare, precum impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate, iar prim-ministrul le-a privit „cu foarte multă grijă”, existând posibilitatea ca acestea să nu mai fie aplicate, dacă se constată că vor crea defecţiuni într-o anumită parte a economiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.