Consiliul Fiscal (CF) a avertizat că deficitul bugetar din acest an ar putea ajunge la 4,6-4,8% din Produsul Intern Brut (PIB), semnificativ peste estimarea de 3,6% a Guvernului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

România, prin Tratatul de la Maastricht, s-a angajat în faţa UE să respecte un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB. În cazul depăşirii acestei ţinte, Comisia Europeană poate declanşa, în cazul României, procedura de deficit excesiv.

Deficitul bugetar estimat pentru acest an este de 4,4% din PIB. Pentru anul viitor, Guvernul mizează pe un deficit bugetar de 3,6% din PIB.

Consiliul avertizează că ultimele informaţii disponibile cu privire la execuţia bugetară aferentă anului 2019 sugerează o evoluţie şi mai nefavorabilă în raport cu estimările Ministerului Finanţelor (MFP).

”Astfel, CF estimează un minus de venituri bugetare, fără a le lua în calcul pe cele din fonduri UE, de cel puţin 0,25 pp (puncte procentuale) din PIB, în timp ce riscul depăşirii anvelopei la categoria cheltuieli cu bunuri şi servicii s-a materializat probabil la un nivel de cel puţin 0,2 pp din PIB. Aceste date vor avea impact în acelaşi cuantum asupra construcţiilor bugetare subsecvente”, se arată în comunicat.

Totodată, ulterior adoptării proiectului de buget aferent anului 2020, au intervenit o serie de modificări  în nivelul taxelor şi impozitelor, în principal în sensul reducerii acestora. Cumulat, acestea vor conduce la venituri bugetare mai reduse cu circa 0,5 pp din PIB şi la un nivel al deficitului bugetar pentru anul 2020 mai ridicat cu acelaşi cuantum.

CF atrage atenţia că evoluţiile menţionate echivalează cu o încordare şi mai mare a bugetului public.

”Considerând informaţiile disponibile în acest moment, estimarea CF privind nivelul deficitului bugetar pentru anul 2020 se plasează în intervalul 4,6 – 4,8% din PIB, rezultând un ecart faţă de ţinta MFP de 1 – 1,2 pp din PIB; această situaţie foarte complicată reclamă măsuri suplimentare de consolidare”, se arată în comunicat.

Astfel, majorarea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 ar avea loc în contextul unui derapaj bugetar de proporţii deja existent şi, chiar fără această măsură, estimarea CF privind deficitul bugetar pentru anul curent este de 3,8 – 4,1% din PIB.

”Impactul majorării cu 40% a punctului de pensie de la 1 septembrie 2020, precum şi al celorlalte măsuri cuprinse în noua lege a pensiilor va fi pe deplin observabil la nivelul anului 2021, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul următor fiind de peste 6% din PIB (în lipsa unor măsuri compensatorii). Deteriorarea ar continua şi în anul 2022, la peste 7% din PIB. În aceste condiţii, o corecţie către niveluri apropiate de pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, avute în vedere de autorităţi în cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, apare drept extrem de ambiţioasă, problematică şi, totodată, este absolut necesară; este greu de imaginat că pieţele financiare ar tolera deficite bugetare de o asemenea magnitudine”, se arată în comunicat.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.