Consiliul Concurenţei a anunţat, vineri, că a declanşat o investigaţie sectorială pe piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă sau a altor garanţii reale mobiliare în Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară - RNPM (fosta Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste servicii se adresează tuturor creditorilor sau persoanelor de pe teritoriul României, ce solicită efectuarea unei astfel de operaţiuni.

”Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară (RNPM) este un sistem naţional electronic de interes public, structurat pe persoane şi bunuri, de evidenţă a priorităţii în caz de executare silită şi de publicitate a actelor şi operaţiunilor juridice prevăzute de lege”, se arată în comunicat.

Pentru înscrierea în Registru a avizelor de înscriere, accesul este restricţionat, numai operatorii autorizaţi şi agenţii acestora putând efectua înscrieri. Piaţa serviciilor de înscriere a avizelor de ipotecă/alte garanţii mobiliare are un grad de concentrare foarte ridicat, determinat de existenţa unui lider care deţine o cotă de piaţă de aproximativ 80%, potrivit autorităţii.

”În acelaşi timp, deşi legislaţia a fost modificată recent (la sfârşitul anului trecut) acest domeniu rămâne caracterizat de o intervenţie semnficativă a statului prin stabilirea unor criterii de autorizare şi a tarifelor practicate. Astfel, ancheta sectorială urmăreşte să analizeze modalitatea de funcţionare a pieţei şi comportamentele specifice şi să identifice eventualele disfuncţionalităţi, dar şi acele măsuri necesare funcţionării în parametrii normali din punct de vedere concurenţial”, se arată în comunicat.

Conform legii, Consiliul Concurenţei poate efectua investigaţii privind un anumit sector economic atunci când rigiditatea preţurilor sau alte împrejurări sugerează posibilitatea restrângerii sau denaturării concurenţei pe piaţă. Acest tip de instrument este utilizat atât de Comisia Europeană, cât şi de alte autorităţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.