Companiile pot beneficia de fonduri pentru digitalizare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dar interesul acestora a fost până în prezent unul limitat, a transmis Cosmin Roşia, General Manager, Camera de Comerţ şi Industrie Braşov, la conferinţa EU FUNDS Profit.ro FirstBank şi Visa - Finanţăm digitalizarea României - Focus Braşov - Ediţia a II-a.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 "Vreau să întăresc mesajul de a depune proiecte indiferent de punctajul care este peste pragul minim de 50 de puncte, deoarece avem 470 de proiecte depuse din februarie, de când este deschis apelul, cu termen limită 30 iunie", a spus acesta.

Reprezentantul Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov a insistat asupra nevoii firmelor pentru predictibilitate în relaţia cu autorităţile, esenţială pentru orice plan de business. Camera de Comerţ şi Industrie Braşov susţine firmele prin servicii proprii de consultanţă în scopul obţinerii de fonduri UE. De asemena, desfăşoară şi propriile proiecte finanţate din fonduri UE, tot în sprijinul dezvoltării mediului de business.

"În prezent, am atras pe partea de digitalizare fonduri prin Programul operaţional de capital uman şi avem disponibile cursuri gratuite pentru mediul de afaceri în scop de specializare, perfecţionare sau calificare, cu termen limită până la finalul acestui an. Pentru mediul de afaceri avem o sursă de finanţare deschisă, pe partea de digitalizare, prin PNRR. Programul este generos, finanţează 5.500-6.000 de proiecte declarate eligibile. Vreau să întăresc mesajul de a depune proiecte indiferent de punctajul care este peste pragul minim de 50 de puncte, deoarece avem 470 de proiecte depuse din februarie, de când este deschis apelul, cu termen limită 30 iunie", a spus Cosmin Roşia.

Pe lângă PNRR, programul regional 2021-2027 al UE va oferi, de asemenea, oportunităţi de finanţare a proiectelor de digitalizare, sumele putând ajunge până la 300.000 de euro, cu o cofinanţare de doar 10%. "Mai există finanţări pe partea de program operaţional regional. În afară de PNRR, este şi programul operaţional regional 2021-2027, care va începe, sperăm noi, din acest an. Agenţiile de dezvoltare regională lansează programe de dezvoltare care au specific regional. Din păcate, la nivelul Braşovului, chiar dacă partea de turism încă are potenţial de dezvoltare, programul specifică că nu se finanţează proiectele în dezvoltarea, modernizarea sau crearea de capacităţi noi de cazare, ceea ce pe noi ne-a surprins. În completarea acestui program de digitalizare din PNRR, şi programul operaţional regional va avea o componentă de digitalizare, cu finanţări până în 300.000 de euro. Este foarte important de reţinut că programul prin PNRR are o rată de cofinanţare de doar 10%. Efortul financiar este unul extrem de avantajos pentru cei care aplică", a spus acesta.

Companiile au nevoie de predictibilitate pentru a scrie proiecte, dar şi de specialişti Pe lângă alte aspecte, cum ar fi forţa de muncă sau infrastructura, firmele au nevoie de un grad ridicat de predictibilitate în relaţia cu statul, pentru a putea investi timp şi bani în derularea de proiecte în care să atragă şi fonduri europene. De asemenea, aportul consultanţilor specializaţi în fonduri UE este unul esenţial, deşi nu  "Nevoia mediului de afaceri este nevoia de predictibilitate, de a şti pe ce te bazezi când începi să scrii un proiect. Predictibilitatea ajută foarte mult, iar specialiştii care scriu proiecte trebuie să fie lângă firmă. Din punctul meu de vedere şi cunoscând foarte bine doar piaţa Braşovului, consider că încă este nevoie de specialişti care să ducă un proiect cap-coadă. Poate mulţi consultanţi spun că o finanţare de 30.000 de euro, respectiv 50.000 de euro, este prea mică pentru a-şi asigura un comision, astfel încât să merite să scrie un proiect care are un grad de complexitate mediu, considerăm noi, însă este o perioadă foarte bună de informare şi pregătire a viitoarelor proiecte. Repet, programul 2021-2027 al Uniunii Europene este abia la început şi vor fi foarte multe surse de finanţare pe care antreprenorii, mediul economic braşovean, dar şi naţional, trebuie să le cunoască înainte, astfel încât să-şi pregătească eligibilitatea proiectului în perspectiva depunerii lui", a declarat Cosmin Roşia.

Mai există finanţări pe partea de program operaţional regional. În afară de PNRR, este şi programul operaţional regional 2021-2027, care va începe din acest an.

Agenţiile de dezvoltare regională lansează programe de dezvoltare care au specific regional. Din păcate, la nivelul Braşovului, chiar dacă partea de turism încă are potenţial de dezvoltare, programul specifică că nu se finanţează proiectele în dezvoltarea, modernizarea sau crearea de capacităţi noi de cazare, ceea ce pe noi ne-a surprins. În completarea acestui program de digitalizare din PNRR, şi programul operaţional regional va avea o componentă de digitalizare, cu finanţări până în 300.000 de euro. Este foarte important de reţinut că programul prin PNRR are o rată de cofinanţare de doar 10%. Efortul financiar este unul extrem de avantajos pentru cei care aplică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.