Arabia Saudită a confirmat vineri un ultimatum conform căruia companiile străine trebuie să îşi stabilească sediul regional în regat până la 1 ianuarie 2024, iar în caz contrar li se va interzice să încheie contracte guvernamentale profitabile cu regatul, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o decizie îndrăzneaţă din februarie 2021, guvernul saudit a anunţat că, din 2024, va înceta să mai facă afaceri cu orice companii internaţionale ale căror sediu regional nu se află în ţară.

Vestea a uimit investitorii şi muncitorii expatriaţi, mulţi dintre aceştia au văzut măsura ca pe un atac împotriva Dubai, capitala comercială a Emiratelor Arabe Unite, care găzduieşte cea mai mare concentraţie de sedii regionale din Orientul Mijlociu.

Faisal Al Ibrahim, ministrul saudit al Economiei şi Planificării, a declarat pentru CNBC că planul încă merge înainte şi a discutat despre modul în care regatul îşi propune să sprijine companiile străine cu schimbarea.

Când a fost întrebat de Dan Murphy de la CNBC dacă termenul limită este încă în vigoare, Al Ibrahim a răspuns: ”Da. Şi atunci când te muţi, există câteva beneficii şi stimulente care vor avea sens.”

Ministrul a vorbit de la Riad la Future Investment Initiative, o conferinţă anuală de trei zile pe teme de finanţare şi investiţii, găzduită de Fondul de investiţii publice al Arabiei Saudite, şi o creaţie a proiectului Vision 2030.

”Există o mulţime de stimulente, beneficii şi sprijin care se schimbă mereu, evoluează mereu, care sunt discutate şi cu aceşti jucători. Deci nu este doar o măsură negativă. Există şi o mulţime de măsuri pozitive”, a spus Al Ibrahim.

Viziunea 2030, o campanie ambiţioasă lansată de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în 2016, îşi propune să creeze locuri de muncă în sectorul privat şi să-şi diversifice economia în afara petrolului, în condiţiile în care populaţia Arabiei Saudite – din care peste 60% are sub 30 de ani – este în plină expansiune.

Când a fost anunţat pentru prima dată, ultimatumul privind sediile centrale ale companiilor a generat scepticism şi critici din partea multor investitori şi analişti regionali, care au pus sub semnul întrebării capacitatea Arabiei Saudite – o teocraţie musulmană conservatoare, cunoscută pentru istoricul său extrem de criticat în domeniul drepturilor omului – de a atrage suficiente talente străine.

Expaţii din centrul regional din Dubai au pus la îndoială capacitatea regatului de a oferi suficiente servicii de calitate a vieţii, cum ar fi şcoli internaţionale, locuinţe ample şi aspecte ale unui stil de viaţă mai occidental, cum ar fi alcoolul, care este în prezent ilegal în Arabia Saudită.

Dar, pe măsură ce mai multe companii se uită la piaţa mare şi relativ neexploatată a Arabiei Saudite, regatul atrage mult interes şi investiţii în creştere rapidă, a spus Al Ibrahim.

Prezenţa a câteva mii de investitori şi finanţatori străini din întreaga lume la conferinţa FII de la Riad a părut a fi un bun indicator al acestui interes.

”Observăm un impuls mare, cu siguranţă acordăm prioritate companiilor care aduc crearea de valoare acolo unde valoarea este consumată, care creează locuri de muncă de înaltă calitate pentru oamenii din Arabia Saudită, saudiţi şi alţii şi care ne ajută de fapt să obţinem rezultate de calitate din nevoile noastre, fie că este vorba de servicii sau de bunuri, într-un mod mai bun şi mai semnificativ”, a spus ministrul, adăugând că regatul primeşte cereri zilnice.

”Răspunsurile [companiilor] sunt foarte importante şi pozitive. De zeci de ani, valoarea noastră se scurge către alte economii, ceea ce este în regulă. Dar astăzi, pariul că cel mai bun pentru [35 de milioane] şi creşterea în termeni de populaţie este să aducem crearea de valoare acolo unde valoarea este consumată. Şi pe termen lung, asta este mai bine pentru aceşti investitori, aceste operaţiuni pe măsură ce se mişcă, se pot apropia de aceste pieţe. Şi pot valorifica tinerii talente care sunt disponibile în Arabia Saudită, talentul saudit şi pot folosi restul platformei pentru ca aceştia să crească şi mai competitiv în alte regiuni. Credem că, în cele din urmă, nu este vorba doar despre Arabia Saudită, îmbunătăţirea poziţiei sale şi a politicii de achiziţii, dar va avea şi un efect puternic de scurgere asupra acestor companii şi a economiilor din jurul nostru”, a descris el.

Banca Mondială prognozează o contracţie economică de 0,9% pentru Arabia Saudită în 2023, pe fondul producţiei de petrol şi a preţurilor mai scăzute.

Dar Fondul Monetar Internaţional observă o creştere economică puternică în afara sectorului petrolului pentru regat, despre care spune că s-a accelerat din 2021, în medie la 4,8% în 2022” şi este de aşteptat ”să rămână aproape de 5% în 2023, stimulată de cererea internă puternică. ”

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.