Modul în care noile măsuri fiscale luate de Guvern au fost comunicate creează în rândul companiilor germane un sentiment de nesiguranţă, în condiţiile în care firmele se tem de costuri suplimentare, mai ales pentru companiile care desfăşoară activităţi în domeniul IT, dar există şi incertitudini legate de planificarea şi realizarea viitoarelor politici fiscale, a anunţat marţi Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind Codul Fiscal a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri seară, la două zile de la adoptarea de către Cabinetul Tudose. Una dintre principalele prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă este reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură contestată mai ales de primari, care spun că vor rămâne fără bani de investiţii. O altă măsură, criticată atât de sindicate, cât şi de patronate, este trecerea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.

”Companiile germane din România sunt de părere că măsurile ce urmează a fi aplicate într-un timp atât de scurt, efectele acestora şi reducerea predictibilităţii fiscale ar putea influenţa negativ pe termen mediu şi lung atât climatul investiţional, cât şi competitivitatea ţării şi a companiilor”, se arată în comunicatul publicat marţi de AHK România.

Camera de Comert susţine că, în contextul repetatelor afirmaţii negative la adresa companiilor cu capital străin din România, ”a face o deosebire între companiile româneşti şi cele străine sau multinaţionale nu corespunde spiritului unei economii globalizate”. Astfel, consideraţiile împotriva capitalului străin contravin nu doar scopului de a atrage în continuare investiţii străine, dar astfel de ”acuzaţii generalizate şi nedovedite sunt total contraproductive pentru dezvoltarea economiei româneşti”, a avertizat AHK.

În plus, organizaţia consideră că autorităţile din România ar trebui să ia măsurile necesare în ceea ce priveşte dezvoltarea învăţământului profesional, pentru că mediul de afaceri german suferă din cauza lipsei forţei de muncă.

”Mai ales în industria producătoare, în care activează numeroase companii germane, este imperios nevoie de personal calificat. De la un an la altul, companiile germane se plâng tot mai mult de lipsa de personal. AHK România solicită aşadar Guvernului să mărească investiţiile în domenii cheie precum educaţie şi infrastructură în mod considerabil şi să intensifice modernizarea administraţiei”, se arată în comunicat.

Companiile germane din România se numără printre din cei mai mari angajatori şi investori. Circa 7.500 de companii germane, respectiv cu capital german, sunt active în România, majoritatea fiind în Bucureşti şi în judeţele Timiş, Sibiu, Braşov şi Cluj. Acestea au, conform estimărilor AHK, peste 250.000 de angajaţi.

”Companiile germane au investit în ultimii 25 de ani continuu şi pe termen lung în România. Investiţiile germane în România se ridică la peste 9,2 miliarde euro (la sfârşitul anului 2016). Relaţiile economice bilaterale au continuat să crească puternic şi în prima jumătate a acestui an. Exporturile în Germania au însumat în primele şase luni ale anului în curs 7,2 miliarde euro (+18,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), importurile au crescut la 7,3 miliarde euro (+7,9%). Germania rămâne de departe cel mai important partener economic şi comercial (23,1% din totalul exporturilor şi 19,9% din importuri)”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.