Măsurile anunţate marţi de Guvern măresc taxele la un nivel care blochează dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice şi contravin cadrului european, au anunţat, miercuri, Asociaţia Operatorilor Mobili din România(AOMR) şi Asociaţia pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orange, Vodafone şi Telekom sunt reunite în AOMR, iar RCS&RDS şi UPC România, alături de alte peste 65 de firme, fac parte din Asociaţia pentru Comunicaţii Electronice din România (ACER).

Marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat un set de măsuri extrem de controversate pentru anul 2019. Miercuri, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la o scădere de 11,8%, pierzând practic tot avansul înregistrat în acest an.

Companiile din telecom au avertizat, miercuri, că măsurile propuse pot bloca dezvoltarea reţelelor de comunicaţii.

”Modificările propuse introduc şi majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv şi blocant pentru dezvoltarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european şi naţional. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în aceastăformă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicaţii din România şi pentru toţi utilizatorii de internet fix şi mobil, telefonie fixă şi mobilă şi servicii de televiziune”, se arată în comunicat.

Companiile avertizează că noile măsuri ar urma să se aplice în mai puţin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă şi fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor şi al pieţei, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanţă de urgenţă ignoră multitudinea de alte taxe şi contribuţii pe care industria le datorează bugetului de stat, potrivit companiilor.

”Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activităţii operatorilor de telecomunicaţii. Întrucât comunicaţiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuţie importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu şi lung. În repetate ocazii, industria a susţinut şi a pledat pentru nevoia de predictibilita te şi continuitate la nivelul politicii fiscale”, se arată în comunicat.

Companiile subliniază că sectorul telecom are nevoie de un context stabil şi predictibil pentru a putea continua să investească, să ofere servicii de calitate superioară la preţuri accesibile, să genereze locuri de muncă, să contribuie, prin taxele achitate ca angajator sau ca agent economic, la dezvoltarea economiei.

”Investiţiile în telecomunicaţii, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii 5 contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investiţiile şi dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării. În consecinţă, solicităm eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicaţiilor”, se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...