Companiile care sunt înregistrate în Rusia şi au certificate de depozit tranzacţionate la burse străine trebuie să le revoce până pe 5 mai, a anunţat marţi banca centrală, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele rus Vladimir Putin a spromulgat sâmbătă o lege care cere companiilor ruseşti să-şi elimine certificatele de depozit de la bursele internaţionale şi să le transforme în valori mobiliare locale, în încercarea de a reduce controlul străinilor asupra acestor firme.

”Emitenţii ruşi sunt obligaţi să ia măsuri până la 5 mai 2022, pentru a rezilia acordurile în conformitate cu care s-a efectuat plasarea valorilor mobiliare în temeiul dreptului străin, precum şi pentru a înceta programele de certificate de depozit”, a spus banca centrală.

Ordinul nu afectează companiile ruseşti care au efectuat oferte publice iniţiale (IPO) pe bursele străine, cum ar fi Yandex sau TCS Group.

Câteva companii importante din Rusia sunt listate în străinătate, ceea ce a fost întotdeauna o chestiune de prestigiu pentru ele. Dar de când Rusia a început ceea ce numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina, pe 24 februarie, bursele occidentale au oprit tranzacţionarea cu titluri de valoare ruseşti.

Grupul hidroenergetic EN+ şi firma energetică Tatneft  au devenit marţi primele companii ruseşti care au început procesul de retragere a certificatelor de depozit (GDR) în valută, după decizia Moscovei.

Banca centrală a declarat luna trecută că bursele ruseşti vor păstra listarea titlurilor de valoare ale companiilor străine cu rădăcini ruseşti, chiar dacă acestea se retrag de la bursele străine.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.