Companiile de apărare din Europa Centrală negociază noi acorduri pentru a vinde mai multe arme, echipamente militare şi servicii conexe în Africa, în timp ce încearcă să atragă clienţii care caută alternative la Rusia, spun companiile şi oficialii guvernamentali, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deşi acum fac parte din NATO, foştii membri ai Tratatului de la Varşovia, cum ar fi Republica Cehă, pe atunci parte a Cehoslovaciei, au livrat constant arme ţărilor africane în timpul erei comuniste şi, prin urmare, sunt bine plasate pentru a menţine sau a îmbunătăţi aceste sisteme.

”Cele mai bune pieţe noi sunt cele africane, deoarece încă folosesc echipamente din epoca sovietică, dar acum doresc să se adauge tehnologie occidentală. „O numim occidentalizarea produselor sovietice”, a declarat Jiri Hynek, preşedinte şi director al grupului comercial al industriei Asociaţia Industriei de Apărare şi Securitate din Republica Cehă, pentru Reuters.

Luaţi producătorul ceh de avioane Aero Vodochody. Compania este în discuţii pentru a vinde aeronavele sale de antrenament şi atac uşor L-39NG unor noi cumpărători, precum şi pentru a oferi upgrade-uri pentru versiuni mai vechi, a declarat pentru Reuters vicepreşedintele executiv de vânzări Filip Kulstrunk.

”Vedem un interes din ce în ce mai mare din partea noilor clienţi potenţiali, care caută să abandoneze echipamentele ruseşti sau chineze şi doresc să-şi occidentalizeze forţele armate”, a spus el, refuzând să ofere detalii despre ţările cu care vorbeşte.

În 2022, Republica Cehă a exportat muniţie, arme, avioane şi alte provizii militare în valoare de aproximativ 32 de milioane de euro către 10 ţări din Africa subsahariană, multe care se bazează pe arme din epoca sovietică, fabricate cu standarde şi calibre diferite decât cele utilizate în Occident.

Exporturile cehe au crescut de la puţin sub 2 milioane de euro în 2011.

DIVERSIUNEA UCRAINEANĂ

Reuters a vorbit cu aproximativ o jumătate de duzină de companii de apărare cehe şi poloneze şi oficiali guvernamentali care au descris eforturile reînnoite de a-şi crea o cotă mai mare din piaţa africană a armelor, pe măsură ce conflictul din Ucraina abate atenţia Rusiei.

În timp ce companiile au refuzat în cea mai mare parte să prezinte specificul sau ţările pe care le vizează din motive competitive, se discută despre ofertele pentru arme, muniţii şi alte echipamente şi servicii militare, au spus aceştia.

Compania privată de apărare şi producţie civilă Czechoslovak Group - cea mai mare companie cehă de apărare - a declarat că capacitatea sa de a întreţine şi moderniza vehicule blindate folosind standarde din epoca sovietică a ajutat-o să câştige afaceri în Africa.

”CSG are o capacitate excepţională de a menţine şi moderniza sistemele militare terestre de origine estică, astfel încât clienţii africani să nu depindă de furnizorii ruşi. Am folosit deja acest lucru într-un număr de cazuri de afaceri din Africa”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrej Cirtek pentru Reuters.

Potrivit Institutului Internaţional de Cercetare a Păcii de la Stockholm, Rusia a depăşit China ca principal vânzător de arme în Africa subsahariană, cu o cotă de piaţă care a crescut la 26% în ultimii cinci ani, din 2018 până în 2022.

Deşi încă nu a procesat pe deplin datele despre toate exporturile recente către Africa de la începutul războiului din Ucraina, Pieter Wezeman, cercetător senior în programul de transfer de arme al organizaţiei, a declarat pentru Reuters că preocupările privind fiabilitatea ar putea determina unele ţări să privească dincolo de Rusia.

”Industria cehă are acel tip de expertiză în ceea ce priveşte armele fostelor sovietice, care poate fi utilă atunci când se vinde echipamente, componente sau întreţinerea armelor utilizate de ţările africane”, a spus el.

Sebastian Chwalek, directorul executiv al PGZ, grup deţinut de stat din Polonia, care controlează zeci de companii producătoare de arme, muniţii, transportoare blindate, sisteme aeriene fără pilot şi alte echipamente – a declarat pentru Reuters că acesta a intensificat discuţiile în ultimele 12 luni pentru a accesa pieţele africane.

Compania poloneză de tehnologie militară WB Group - ale cărei produse includ drone fără pilot şi sisteme de rachete - a înregistrat, de asemenea, o creştere a interesului potenţialilor clienţi africani pe teritoriul său în ultimul an.

”Am participat recent la o expoziţie comercială... în Polonia, unde standul nostru a fost vizitat de numeroase delegaţii din ţări africane care au apărut aici pentru prima dată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului WB, Remigiusz Wilk.

”Este întotdeauna benefic pentru orice alt furnizor dacă cineva care a existat anterior pe o anumită piaţă dispare de pe acesta sau este mai puţin reprezentat”.

MISIUNE COMERCIALĂ

Subliniind impulsul în Africa, o misiune comercială cehă a vizitat Etiopia, Kenya, Ghana şi Coasta de Fildeş la începutul acestei luni. Un obiectiv cheie, a spus premierul Petr Fiala, a fost stimularea oportunităţilor pentru industria de apărare.

Consilierul ceh pentru securitate naţională Tomas Pojar, care a participat la misiunea comercială, a declarat că acordurile de apărare aflate în discuţie ca urmare a vizitei valorează miliarde de coroane şi includ discuţii cu Etiopia despre modernizarea aeronavelor sale şi modernizarea tehnologiei sovietice.

”Obiectivul nostru este să redeschidem şi să întărim relaţiile cu partenerii noştri tradiţionali din Africa, angajându-ne în ceea ce îşi doresc şi au cel mai mult nevoie”, a spus el pentru Reuters.

Tomas Kopecny, un trimis al guvernului ceh şi fost ministru adjunct al apărării, însărcinat cu conducerea misiunilor de afaceri în Africa, a adăugat că invitarea liderilor africani să viziteze Praga a reprezentat o altă modalitate de a crea noi acorduri de apărare.

Aceasta l-a inclus pe preşedintele din Mozambic, vorbitor de cehă, a cărui vizită în august a marcat prima a unui lider din Africa sub-sahariană la Praga de peste două decenii, a adăugat el.

”O parte a acestor activităţi includ şi cooperarea industriei de apărare, deoarece a fost o parte integrantă a ceea ce ne-am angajat împreună în trecut”, a spus Kopecny.

Fiind o naţiune de 10,5 milioane de locuitori, Republica Cehă a depăşit de mult greutatea sa în ceea ce priveşte producţia de arme şi a fost un furnizor principal de muniţii, echipamente militare şi alte arme pentru Ucraina de la invazia Rusiei din 2022.

Efortul de a furniza Ucrainei arme a împins companiile cehe să sporească producţia şi să extindă liniile de aprovizionare, ceva ce analistul independent de apărare din Cehia Lukas Visingr a spus că a îmbunătăţit reputaţia regiunii.

”Industria cehă a armelor îşi intensifică eforturile către anumite ţări africane care folosesc încă echipamente în stil sovietic, dar care încep să vadă Rusia ca pe un furnizor problematic”, a spus Visingr.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.