Stratolaunch Systems Corporation, compania spaţială fondată de co-fondatorul Microsoft, miliardarul Paul Allen, care între timp a decedat, se va închide, renunţând la ambiţia de a concura companiile aerospaţiale tradiţionale în noua cursă spaţială, au declarat patru persoane apropiate situaţiei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, divizie a vehicului de investiţii Vulcan al lui Allen, a dezvoltat un portofoliu de vehicule de lansare, inclusiv cel mai mare avion din lume în funcţie de anvergura aripilor, pentru lansarea de sateliţi şi eventual a oamenilor în spaţiu.

Allen, care a fondat Stratolaunch în 2011, a murit în octombrie 2018, la vârsta de 65 de ani.

Vulcan a explorat o posibilă vânzare a activelor şi a drepturilor de proprietate intelectuală, a spus una dintre surse, precum şi o a cincea persoană.

 has been exploring a possible sale of Stratolaunch’s assets and intellectual property, according to one of the four sources and also a fifth person.

Un reprezentant al Stratolaunch Systems a spus iniţial că firma ”nu are în acest moment ştiri sau anunţuri”.

Ulterior, acesta a declarat prin telefon că ” Stratolaunch rămâne operaţională”, refuzâns să ofere alte informaţii.

Eforturile de a obţine comentarii din partea Vulcan nu au avut succes.

Un purtător de cuvânt al Northrop Grumma, care deţine Scaled Composites, principalul contractor pentru avionul de transport al Stratolaunch, a refuzat să discute despre operaţiunile companiei.

 Stratolaunch intenţiona să lanseze încărcătura de mici dimensiuni Pegasus a Northrop, de pe avionul său de transport, în 2020.

Stratolaunch a fost comparată cu compania Virgin Galactic a miliardarului Richard Branson, care dezvoltă un sistem de lansare de la mare altitudine similar, cu Blue Origin, deţinută de Jeff Bezos, şi cu compania SpaceX a lui Elon Musk.

Toate aceste companii încearcă să profite de pe urma cererii în creştere pentru serviciile de lansare de sateliţi şi, eventual, pentru călătoriile în spaţiu, o piaţă dominată o lungă perioadă de timp de entităţi puternice, cum este United Launch Alliance, un parteneriat între Boeing şi Lockheed Martin.

În centrul strategiei Stratolaunch s-a aflat avionul de transport din compozit de carbon, cu o anvergură a aripilor de 117 metri şi o propulsie formată din şase motoare. Avionul a efectuat primul său zbor în aprilie.

În august 2018, Stratolaunch anunţase că o rachetă cu o capacitate medie va zbura cel mai devreme în 2022 şi că se află în faza iniţială a dezvoltare a unei rachete cu capacitatea de a transporta o încărcătură mai mare.

Stratolaunch proiecta totodată un avion spaţial reutilizabil, pentru transportul de mărfuri dinspre şi spre Pământ, următorul proiect fiind pentru transportul oamenilor.

Allen, care a deţinut echipa Seattle Seahawks  din Liga Naţională de Fotbal şi echipa Portland Trailblazers  din Asociaţia Naţională de Basket, era de mult timp interesat de spaţiu.

"Am visat să devin astronaut”, a afirmat Allen la lansarea Stratolaunch, în 2011. Visele sale de a deveni pilot au fost ruinate însă de problemele de vedere.

În ianuarie, la trei luni de la moartea lui Allen, Stratolaunch a anunţat că renunţă la construcţia de rachete, dar că va continua să se concentreze pe avionul de transport.

La 1 aprilie, Stratolaunch mai avea doar 21 de angajaţi, faţă de 77 în decembrie, a spus una dintre surse. Majoritatea angajaţilor rămaşi s-au concentrat pe finalizarea testului de zbor al avionului.

Decizia de stabilire a unei strategii de exit a fost luată de sora lui Allen, Jody Allen, predinte al Vulcan şi administrator al Paul G. Allen Trust.

Jody Allen a permis ca avionul să zboare pentru a onora dorinţa fratelui ei şi pentru a dovedi că vehiculul şi conceptul funcţionează, a spus una dintre persoane.

Mai mulţi angajaţi ai Stratolaunch s-au mutat în ultimele luni la alte companii aerospaţiale, între care Blue Origin şi Sierra Nevada Corporation.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.