Reprezentanţii Ministerului ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM) şi ai companiei ruse Kamaz au semnat luni o scrisoare de intenţie, în cadrul unei videoconferinţe şi anunţă că cea mai mare companie de autovehicule din Rusia va dezvolta şi va putea fabrica în Ungaria autovehicule electrice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Centrul de cercetare şi dezvoltare al celui mai mare producător rus de autovehicule îşi va începe activitatea, anul acesta, în Ungaria, cu 65 de ingineri de înaltă calificare", se arată într-un comunicat remis de Ministerul ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM) preluat de agenţia ungară de presă MTI.

În document se subliniază că, în decurs de doi ani, se va dubla numărul specialiştilor care se vor ocupa de electromobilitate în centrul din Ungaria al companiei, care va ajunge astfel la capacitatea completă a personalului. De la mijlocul deceniului, compania va putea aduce în Ungaria şi linii de producţie. Cu privire la acestea, reprezentanţii Ministerului ungar al Inovaţiei şi Tehnologiei (ITM) şi cei ai companiei Kamaz au semnat, în data de 24 ianuarie 2022, o scrisoare de intenţie, în cadrul unei videoconferinţe.

Negocierile dintre ITM şi Kamaz au început în vara anului trecut, în vederea stabilirii unei cooperări bilaterale în domeniul industriei auvehiculelor electrice.

Cooperarea planificată se va putea desfăşura în două etape. Prima fază se va concentra pe cercetarea şi dezvoltarea comună. Partea ungară va ajuta la formarea echipei de ingineri, încurajând parteneriatele universitare şi industriale şi oferind un mediu de clasă mondială pentru testare. Centrul de cercetare şi dezvoltare din Ungaria va putea oferi, până în anul 2024, 130 de locuri de muncă pentru specialişti, se mai arată în comunicat.

În continuare, potrivit documentului, vor putea urma construcţia şi punerea în funcţiune a liniilor de producţie, pentru care partenerul ungar va propune o locaţie de investiţie. Aici, vor putea fi produse, cel mai devreme începând din anul 2025, aproximativ 32.000 de autovehicule electrice pe an.

Potrivit planurilor, până în anul 2030, fabrica din Ungaria îşi va putea mări producţia de aproximativ 10 ori. Pentru a pune în practică aceste idei, părţile vor putea înfiinţa o societate mixtă.

Grupul Kamaz este cea mai mare companie de autovehicule din Rusia şi una dintre primele 20 din lume care produce camioane grele. Numai din camioane oferă peste 60 de modele, dar mai produce şi remorci, autobuze şi motoare. Produsele grupului sunt utilizate în peste 80 de ţări. În anul 2018, Kamaz a început şi producţia de serie a autobuzelor electrice.

Scrisoarea de intenţie a fost semnată, în numele Grupului, de Igor Povarazdnyuk, directorul general al KAMA PSC, precizează comunicatul ITM.

Din partea ungară, László Palkovics, ministrul Inovaţiei şi Tehnologiei, a contrasemnat scrisoarea de intenţie.

"Producţia de autovehicule este un sector cheie pentru creşterea economică, performanţa industrială, ocuparea forţei de muncă şi a exportului autohton. Prin urmare, este în interesul Ungariei să-şi consolideze capacităţile în toate domeniile sectorului pentru un viitor sustenabil, care în mai multe privinţe trece prin schimbări radicale. În dezvoltarea autovehiculelor complet electrice vom prinde o poziţie avantajoasă cu pista de testare ZalaZONE şi cu capacitatea de producţie de vârf din Europa în ce priveşte bateriile. KAMAZ are o experienţă de jumătate de secol în acest domeniu industrial. În urma cooperării, sediul lor din Budapesta va putea deveni un centru important de distribuţie pentru vânzările în Europa", a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.